Houby už se těší, až začnou růst, říká mykoložka

10. září 2015
Dobré odpoledne

Houbaři se po dlouhém a suchém létě nemohli dočkat dnů, kdy začnou chodit z lesa s plnými košíky. A houby se na sezónu prý těšily stejně jako my. Podle mykoložky Kateřiny Pauzarové vykoukly první kloboučky mnohem dřív, než se čekalo: „Je to natěšený. Hřibovité houby vyrážejí obvykle za tři týdny po deštích. Ale oni nám vyrazily už za týden, za deset dnů.“

Jakou můžeme čekat sezónu? „Léto bylo opravdu velmi dlouhé a velmi suché a nikdo neví, jak se podhoubí zachová,“ začíná opatrně zkušená mykoložka a dodává, že jedlé houby rostou i v hubených časech: „Je zajímavé, že v obdobích roku, kdy roste málo hub – třeba v zimě, nebo letos po horkém létě, tak rostou převážně jedlé druhy. Takže i koncem léta, když jsem šla do lesa, jsem našla 4 druhy a všechny byly jedlé,“ říká mykoložka.

Sýrovec žlutooranžový si v lese s ničím nespletete a rozhodně ho vyzkoušejte

Většina houbařů sbírá na zemi, ale Kateřina Pauzarová radí podívat se i výš – na stromech roste sýrovec žlutooranžový. Je to choroš a výtečná lahůdka, kterou si navíc v lese s ničím jedovatým nemůžete splést. „Je to chutná houba, z mladého a čerstvého sýrovce se dají připravit výborné řízky, pečenáče, dá se upravit na kari a smetaně a chutná to jako kdybyste si udělali kuře na kari.“

Je to jeden z jedlých chorošů, ty nejchutnější rostou na ovocných stromech: „Když ho utrhnete na buku, moc vám chutnat nebude. Použijte jen měkké části, kdo hamouní a sbírá všechno, tomu to pak vrže mezi zuby,“ směje se zkušená houbařka z Mykologického klubu v Jihlavě.

Kdo se chce svými úlovky pochlubit nebo jen ujistit, jak se houba jmenuje a jestli je jedlá, může do pravidelné mykologické poradny v Muzeu Vysočiny v Jihlavě na náměstí. Kateřina Pauzarová tam určuje houby v září a říjnu každé pondělí od 16. do 17. hodin.
A ve dnech 18. - 19. 9. chystají jihlavští mykologové výstavu v Muzeu Vysočiny.

autor: Petra Emmerová
Spustit audio