Horácké divadlo začne po tříměsíční pauze hrát. Chystá i premiéru

14. červen 2020 06:00

Horácké divadlo Jihlava, jediná profesionální scéna na Vysočině, začne po tříměsíční pauze způsobené koronavirem znovu hrát.

Prvním představením bude 14. června pohádka Maxipes Fík. Uvede také hru Kniha džunglí v režii Michala Skočovského. Její premiéra bude 20. června.

Skočovský ve své dramatizaci vycházel ze stejnojmenného díla spisovatele Rudyarda Kiplinga, který zachytil příběh chlapce Mauglího žijícího mezi divokými zvířaty. „Zajímá mě rozdíl mezi společenstvím zvířat a společenstvím lidí. Jestli je ten rozdíl tak veliký nebo se ve svém soužití zase tak moc neliší. A zajímá mě svět zvířat a svět přírody. Přírodní koloběh s jeho zákony,“ řekl Skočovský.

Mauglího ztvární Michal Kraus, roli lidožravého tygra Šér-Chána svěřil režisér Františku Mitášovi. Vlčí smečku, která Mauglího zachrání, budou hrát Lenka Schreiberová, Stanislav Gerstner a Lukáš Matěj. Zdeněk Stejskal se představí jako moudrý had Ká.

Inscenace zkoušená od 4. května bude mít v divadle reprízu 26. června. Diváci potom budou moci příběh vidět upravený pro venkovní scénu 30. června v jihlavské zoologické zahradě. Stejné představení budou moci návštěvníci zoo vidět ještě několikrát během letních prázdnin.

Venkovní scénu soubor přes léto využije i na jiných místech. Pro hrad Roštejn na Jihlavsku si připravil Osudy dobrého vojáka Švejka a pro hrad Kámen na Pelhřimovsku počítá s inscenací Utrpení mladého Werthera.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související