Horácké divadlo potřebuje naplnit regály supermarketu. Pomoci mohou i sami diváci

20. listopad 2019

Divadelní hra by nebyla úplná bez rekvizit. Na stolech stojí nádobí, v postelích jsou peřiny, herci se ohánějí holemi. To vše musí rekvizitáři sehnat.

Ti z jihlavského Horáckého divadla teď ale řeší pořádný oříšek, a dokonce o pomoc prosí veřejnost.

„Je to neuvěřitelné dobrodružství ústavy. Ukazujeme si to v prostředí supermarketu, a ten potřebujeme zabydlet,“ říká dramaturg Jaroslav Čermák. Zadání se chopily rekvizitářky divadla. Jejich první cesta vedla do skladu v suterénu divadla. „Našli jsme piksle od tabáku, od psího žrádla,“ ukazuje na police rekvizitářka Hana Kiková. „Vždycky od jednoho druhu potřebujeme třeba pět věcí, aby se to dalo naskládat jako zboží v reálném obchodě.“

S rekvizitami samozřejmě pomáhají i ostatní zaměstnanci divadla, včetně herců. „Já jsem přinesl celej batoh,“ říká vrátný Michal Semotán.

Prázdné konzervy zavřeme a polepíme, popcorn nahradí polystyrenové vycpávky do krabic

To vše ale stále nestačí, a rekvizitářky se obrátily na širokou veřejnost. Lidé tak do divadla nosí prošlé potraviny, nebo obaly od drogistických výrobků a kosmetiky. „Domluvily jsme se s paní rekvizitářkou, že zkusíme zavřít prázdné konzervy, a dát na ně sami etikety,“ říká mluvčí Horáckého divadla Mirka Kvíčalová. „Vymysleli jsme, že dáme kyblíky a do nich vycpávky do krabic. Bude to vypadat jako popcorn,“ přidává se Hana Kiková s tím, že na ruční výrobu a různé chemické pokusy jsou v rekvizitárně zvyklí.

Spustit audio