Horácké divadlo hrálo poprvé v roce 1940 ve Slovanském domě v Třebíči. V Jihlavě až po válce

17. říjen 2019

Jihlava bylo historicky město více německé než české, a odpovídala tomu i kultura v něm. První profesionální čistě česká scéna tu fungovala až od roku 1945.

Snahy o založené vlastní scény byly už o šest let dříve, v roce 1939. To ale neznamená, že do té doby Jihlavané divadlo neměli.

„První záznam o tom, kdy se divadlo hrálo, pochází už z roku 1512. Tehdy to prý byli studenti ze zdejší obecné školy,“ říká herec Horáckého divadla Jihlava Zdeněk Stejskal. V pobělohorské době přišli do Jihlavy jezuité a založili gymnázium. Budova dodnes stojí v Hluboké ulici. Tam, ve třetím patře, studenti také hráli divadlo.

U tří knížat se pod dvěma herci propadlo jeviště

První samostatné divadlo vzniklo v Jihlavě ve špitálním kostelíku v dnešní Komenského ulici. „Což je mimochodem hned naproti našemu divadlu,“ dodává Zdeněk Stejskal. Divadlo ale bylo ve špatném stavu a město provoz zakázalo. Nějaký čas sehrálo v sále nad restaurací U tří knížat na náměstí. „Říká se historka, že se během zápasu dvou herců, snad se šermovali, propadlo jeviště,“ říká herec. To byl konec i této scény. Mimochodem, právě U tří knížat v roce 1840 provedli herci první představení v češtině.

Městské divadlo kolem roku 1860

Měďotepec Okonski postavil místo továrny divadlo. Koncertoval v něm i Gustav Mahler

O nové divadlo, které stálo v místě toho současného, se zasloužil městský radní, a také výrobce měděného nádobí, Johan Okonski. „On se rozhodl, že vybuduje novou fabriku, a nikdo neví proč, prohlásil, že místo toho postaví divadlo.  A pozor, on ho postavil za jedenáct měsíců,“ říká Zdeněk Stejskal. Zajímavostí je, že toto divadlo mělo jeviště a hlediště naopak, než to dnešní.

Němci za okupace vybudovali nové foyer. Vstup byl z Divadelní ulice

Po roce 1918 se v jihlavském divadle stále hrálo německy. Češi měli vyhrazený jeden den v týdnu, a na začátku třicátých let se dokonce německé s českým divadlem po čtyřech měsících střídalo. To ale samozřejmě ukončila nacistická okupace. „Německá radnice vybudovala nové foyer, takže se začalo chodit z divadelní ulice,“ doplňuje Zdeněk Stejskal. Už v roce 1939 jednali první nadšenci o české profesionální scéně. V Jihlavě to ale logicky možné nebylo. Horácké divadlo tak vzniklo díky dohodě s majitelem licence Rudolfem Nádherou z Třebíče. Tam také 18. října 1940 poprvé soubor hrál. Do Jihlavy se divadlo přestěhovalo hned po válce, v roce 1945.

Spustit audio