Hokejový útočník Viktor Ujčík toužil být původně gólmanem

22. srpen 2013

Ve čtvrtek byl hostem dopoledního Tandemu hokejista Viktor Ujčík, odchovanec jihlavské Dukly, který se na závěr své kariéry, v jednačtyřiceti letech, vrací „domů“. Svého času tvořil elitní formaci po boku Vladimíra Růžičky, za reprezentaci odehrál přes sto šedesát mistrovských utkání, na kontě má tři tituly mistra světa. Do Jihlavy přichází z ostravských Vítkovic.

„Můj táta byl hokejista, hrál za Žďár nad Sázavou, takže jsme měli doma hokejky odjakživa. Když jsem vzal ve třech čtyřech letech hokejku do ruky, dal jsem si jí automaticky napravo. Hokejek pro praváky bylo ale málo, tak mě táta řekl, že budu hrát nalevo, a tak jsem se to naučil, a teď už bych to jinak neuměl,“ vypráví o začátcích své hokejové kariéry jihlavský rodák Viktor Ujčík.

0:00
/
0:00

V první třídě, když probíhal na jihlavské základní škole nábor na hokej, se Viktor dobrovolně přihlásil.
„Chtěl jsem být gólmanem, ale táta zase zasáhl, řekl, že je lepší být v obraně nebo v útoku. A tak jsem na dalším tréninku výzbroj zase vrátil, a stal jsem se útočníkem,“ říká Ujčík, který dal na rady svého otce, a udělal dobře. Postavení útočník s držením hokejky nalevo mu jde skvěle.

Za svou kariéru prošel několika českými týmy, hrál za obě pražská „S“, nejvíce sezón strávil v ostravských Vítkovicích. Když tento tým vypadl letos ve čtvrtfinále play off, dostal Ujčík nabídku od jihlavské Dukly.

„Moc mě to potěšilo ,ale nechtěl jsem rozhodnutí uspěchat. Nejdřív jsem si dal pár týdnů odpočinek, pak jsem zkusil přípravu, abych zjistil, jak jsem na tom zdravotně, a teprve pak jsem na nabídku definitivně kývl,“ prozrazuje podrobnosti o svém rozhodování, jestli v kariéře ještě pokračovat, jihlavský útočník.

Dukla Jihlava musí za Ujčíka zaplatit Vítkovicím tabulkových 314 tisíc; fanoušci se rozhodli pomoci, a uspořádali na Viktora Ujčíka finanční sbírku, kde se momentálně nachází přes 53 tisíc korun.
„To mě moc potěšilo, jsem jim vděčný, zároveň to ale cítím jako obrovský závazek,“ říká upřímně Ujčík.

V jaké formě se jihlavský hokejista vrací k domovskému týmu ukáže až letošní sezóna, která začíná v září 2013.

Spustit audio