Hasiči z Nevcehle jsou nejlepší v zemi. Musí ale zlegalizovat své sportoviště

23. září 2019 06:00

Dobrovolní hasiči z Nevcehle na Jihlavsku slaví. Letos počtvrté vyhráli extraligu družstev v požárním sportu. Dokonce přitom zlomili i rekord v požárním útoku.

Vesnice, která má 220 obyvatel a její hasičský sbor čítá 100 členů, musí ale vyřešit problémy s areálem, kde se sportovci připravují. Ten totiž před lety vznikl ve vsi na černo a radnice kvůli němu musela zaplatit i pokutu.

Neuvěřitelný pocit

Členem úspěšného týmu, který kromě rekordu vyhrál také celou extraligu, byl i Miroslav Jelínek. „Je to neuvěřitelný pocit a držet ještě extraligový rekord, tak to je něco neskutečného. Věděli jsme, že jsme stanovili novou hranici rekordu a všichni jsme se rozběhli a hned jsme se radovali.“

A společně s nimi se radovala celá Nevcehle. Obec, která má 220 obyvatel, totiž požárním sportem žije. Kromě mužů už osm let drží rekord ve stejné disciplíně i družstvo žen.

Hasičské hřiště

Se starostou Nevcehle Karlem Hiršem jsme v areálu, který hasiči k přípravě v Nevcehli využívají už deset let. Teď jim ale přinesl také starosti. „Tady je základna, doběhová plocha a támhle jsou terče na sestřel.“

Za využívání areálu i s umělým osvětlením ale musí obec poblíž Telče zaplatit pokutu.  „Přiznávám, je to naše chyba. Při stavbě tohoto areálu se podcenilo to, že neproběhlo klasický stavební řízení, vynětí ze zemědělského půdního fondu. Tak jsme za to dostali pokutu a bylo to samozřejmě oprávněný,“ přiznává starosta.

Radnice v Telči

Sankci obci udělil odbor životního prostředí v Telči, který vede Vlastislav Soukup. „Pokuta byla uložena na základě podnětu, který jsme dostali. Provedli jsme místní šetření a zjistili, že na pozemku, který je veden jako součást zemědělského půdního fondu, je zbudována zpevněná plocha, která v současné době slouží jako hasičské výcvikové středisko. Tato plocha byla zbudována v rozporu se zákonem.“

V Nevcehli se teď snaží vše dát do pořádku. V nově pořizovaném územním plánu chtějí plochu hasičského areálu zařadit, aby byla v souladu se zákonem.

autoři: František Jirků , mik
Spustit audio

Související