Grafika se nedělá jen na počítači. Miloš Sláma své linoryty tiskne ručně s pomocí speciálního lisu

3. říjen 2019

Sousedé z Křoví na Žďársku jej občas popisují jako malíře, ale ve skutečnosti tvoří Miloš Sláma grafiky.

Už dvacet let se věnuje především linorytu - technice, která při závěrečném tisku vyžaduje hodně síly. Jeho ateliér zdobí práce za mnoho let – od kalendářů přes rozpracovaná díla různých velikostí až po hotové grafické listy. Před dvaceti lety se začal věnovat především linorytu. Dláty a rydly vyryje dílo zrcadlově obráceně do matrice z PVC.

Pečlivost a trpělivost

„Barvu si před nanesením rozdělávám na skle,“ ukazuje Miloš Sláma. Matrice s motivem exodu je připravená, aby na ni válečkem důkladně a v několika vrstvách rozetřel připravenou barvu. Obojí je proces, který vyžaduje pečlivost a trpělivost. Když je u konce, přikládá se na dílo papír, a ten se musí silně přitlačit, aby se motiv celý dobře otiskl. Aby si umělec usnadnil práci, vymyslel před několika lety unikátní grafický lis z ložiskových kuliček.

Grafický lis „Sláma press“ používají až v Nepálu

Malý, ale efektivní lis, se dá ještě zatížit dalšími vrstvami kovových kruhů. Po grafickém listu pak díky kuličkám přejíždí bez nejmenší námahy. Miloš Sláma lis nabídl do uměleckých škol, zájem projevili grafici i v zahraničí. „Nejdál se asi dostal do Nepálu,“ usmívá se grafik.

Pokud chcete vidět vznik grafického listu na vlastní oči a vyzkoušet, jak takový lis funguje, využijte o víkendu 5. a 6. října Dny otevřených ateliérů. Miloš Sláma návštěvníky uvítá u sebe na staré faře v Křoví na Žďársku.

Spustit audio