Golfové hřiště ve Svratce má tvar malířské palety. Prvním předsedou klubu byl výtvarník Jiří Trnka

7. listopad 2018

Ve Svratce na Žďársku najdete jedno z nejstarších golfových hřišť v České republice. Bylo dokonce jedním ze sedmi, které tu fungovaly před rokem 1989.

Díky svým zakladatelům má také velmi specifický tvar. 

Golfové hřiště vzniklo na okraji Svratky na Žďársku už ve čtyřicátých letech minulého století. „Místní obchodník pan Alois Chocholáč kolem sebe sdružil sedmnáct malířů, kteří měli nějaký vztah k Vysočině,“ říká manažer Golfového klubu Svratka 1932 Marek Kunc.

„Každý z těch umělců každý rok dával jedno umělecké dílo,“ dodává. Díky tomu se obchodníkovi podařilo nashromáždit částku, za kterou od místního statkáře vykoupil pozemky. A protože zakladateli klubu byli malíři, dostalo hřiště tvar malířské palety. „A to se snažíme zachovávat,“ říká manažer klubu.

Na golfové hřiště se složili malíři Vysočiny. Díky nim má tvar palety

V padesátých letech panu Chocholáčovi hřiště znárodnili, a od té doby leželo ladem. Až v roce 1967 se o něj začal starat Golfový klub Svratka 1932. Tento klub pochází z Brna, kde ale své hřiště neměl. Jako zázrakem golf ve Svratce přežil i léta, která tomuto sportu příliš nepřála, a dnes se vyznačuje vysokou kvalitou.

Golfista za den nachodí i deset kilometrů. Je to zdravý sport

Díky svému stáří a lokalitě je golfové hřiště obklopené vzrostlými stromy. To velmi pomáhá při údržbě trávníku, hlavně v parných létech. „Ty stromy drží vláhu,“ vysvětluje Marek Kunc. Svratecké hřiště je devítijamkové a má rozlohu asi deset hektarů. O tomto sportu se říká, že je velmi zdravý. „Nevysiluje, tak jako třeba tenis,“ dodává s úsměvem manažer klubu s tím, že golfista během jednoho turnaje nachodí i deset kilometrů.

Spustit audio