FOTO: Třebíč má nový dům pro matky v tísni. Je hned vedle polikliniky Vltavínská

4. říjen 2017
Zprávy z

V Třebíči dokončili stavbu domu pro matky v tísni. První obyvatelky se tam se svými ratolestmi nastěhují za pár dnů. Dosud žily v nevyhovujících prostorách v městské ubytovně, kde jim společnost dělaly mimo jiné štěnice. Nový domov je vedle polikliniky Vltavínská.

Nové prosvětlené prostory, cvičná kuchyň a útulný prostor pro děti. To vše nabízí nový azylový domov v Třebíči.

„Postýlky přistavíme operativně z našeho skladu nábytku. Standardně je na každé světnici poschoďová postel, klasické postele. Třeba přebalovací pult budeme řešit na míru,“ řekla Českému rozhlasu Eliška Klimešová, vedoucí azylového domu.

Klientky domu budou moci také společně vařit. Jak dodává Eliška Klimešová, přiučí se především ty ženy, které vařit neumí. „Je to jeden z našich programů. Pod vedením instruktorky se snaží zhotovit jednoduché, ale přitom chutné jídlo. Třeba z levných potravin. A také tráví společně čas, baví se u toho a zároveň vzniká to jídlo.“

Maminka a tři dcery

Prvními obyvatelkami domu se stanou čtyři ženy, přesněji maminka Erika Drabanová a její tři dcerky. „Je to premiéra, ještě dotahujeme vybavování,“ podotýká Eliška Klimešová.

„To je nádherný, viďte holky, to je paráda,“ chválí paní Erika. Pokoje jsou barevně provedené, označení koresponduje s označením z chodby tak, aby se i malé děti lépe orientovaly.

Azylový dům, Třebíč
autoři: mik , Michal Malý
Spustit audio