FOTO: Červený kříž školí dobrovolníky na pomoc domovům pro seniory a nemocnicím

20. listopad 2020 06:00

Chcete pomáhat jako dobrovolník například v domově pro seniory? Zařízení na Vysočině takových zájemců hledají desítky.

Na pomoc se dobrovolníci mohou i připravit. Červený kříž v Havlíčkově Brodě totiž začal pořádat jednodenní kurzy.

„Tady vás nebudeme učit aplikovat injekce, udělat infuze, sestřička z vás nevzejde dneska, ale je to o tom, že opravdu umýt pacienta, umět polohovat s postelí, posadit pacienta, neublížit si u toho sami,“ říká na začátku kurzu jedna ze školitelek Českého červeného kříže v Havlíčkově Brodě Jana Kudlová.

Vlastní zkušenost redaktorky

Výuku začínáme, stejně jako ve škole v 8 hodin. S dalšími pěti lidmi nás čeká osmihodinový kurz ošetřovatelství. A startujeme teorií.

„Budete se dezinfikovat, než půjdete k pacientovi, po pacientovi, před jídlem, po jídle.“

Ale i teoretická část je proložená praktickými ukázkami. Poté si sami zkoušíme například převlékání postele, ve které je nepohyblivý člověk. Právě praktickou část si nejvíce pochvaluje Zuzana Ulrichová, která se mnou kurz absolvuje. „Pro mě je lepší si zapamatovat praktickou věc, než když se mluví.“

Pomáhat by chtěla právě v domovech pro seniory. „Asi na Výšině tady v Havlíčkově Brodě nebo Břevnici, protože tam to bylo asi tak nejvíc.“

K nakaženému pacientovi

I v domovech pro seniory je ale potřeba se ke klientům s koronavirem vybavit ochrannými pomůckami. Zkušené sestře trvá celé oblékání zhruba sedm minut. Jak se dále dozvídáme, k pacientovi s covidem nesmíme jít bez ochranného obleku, rukavic, respirátoru, čepice na vlasy, ochranného štítu a holinek.

„To všechno se vyhazuje, trhá, nikdy to nebudete rozvazovat, mašlička se v tomhle případě nerozvazuje.“ Po absolvování tohoto kurzu můžeme vypomáhat přímo u klientů nebo pacientů, jak mi vysvětluje Jana Kudlová: „Je to v rámci toho pečovatele, ošetřovatele, sanitáře, někdo to zná pod tímto synonymem, jde o to, aby byla ta pomocná ruka zdravotní sestřice, zdravotnímu bratrovi.“

Certifikát

Jsme už třetí skupina, která kurzem prošla a následovat budou i další. Ještě máme před sebou vypsané tři termíny, pak uvidíme, jaký bude zájem dál.

Na konci kurzu dostáváme certifikát o jeho absolvování. Pak už si každý může vybrat sám, kde by chtěl pomáhat. Dobrovolníky stále shání jak nemocnice, tak i domovy pro seniory.

autoři: Daniela Brychtová , mik

Související