V jihlavské nemocnici pracuje jako dobrovolník i architekt. Trasuje kontakty zdravotníků.

31. říjen 2020 06:10

Krajské nemocnice ale i další zdravotnická a sociální zařízení na Vysočině shání dobrovolníky. Potřebují pomoct s řadou činností.

Desítky lidí, které se přihlásily, využívá třeba nemocnice v Jihlavě. „Rozšířila se agenda, kdy spousta zaměstnanců se setkala s pozitivním člověkem nebo dokonce pocítili příznaky, takže my ty zaměstnance sledujeme,“ popisuje dobrovolník Jan Holba, že jeho úkolem je třeba i trasování kontaktů v jihlavské nemocnici.

Architekt v nemocnici

V normálním životě pracuje jako architekt. Zdravotníkům začal pomáhat už minulý týden, v nemocnici tráví sedm až jedenáct hodin denně.

„Před čtrnácti dny jsem sám napsal e-mail, protože jsem věděl, jaká je situace, tak jsem se nabídl jako dobrovolník a vlastně pár dní nato se mi ozvali, že by tady epidemiologický sestry potřebovaly pomoc dobrovolníka. Nastoupil jsem, vyzkoušeli jsme to a od té doby pomáhám.“

Jan Holba přitom není jediným dobrovolníkem, který v jihlavské nemocnici vypomáhá. Do zařízení jich dochází okolo dvaceti až třiceti, popisuje mluvčí nemocnice Monika Zachrlová: „Určitě je využíváme, právě i v těchto chvílích, kdy naši zaměstnanci odpadávají. Pokud máme vzít konkrétně, tak třeba kontaktní centrum, kde se vyřizují telefony, tak nám onemocnělo kompletně. Teď jsme zapojili dobrovolnici, která je na té covidové lince a zodpovídá dotazy ohledně ambulancí.“

Chybí 230 zaměstnanců

Další dobrovolníci pomáhají třeba i v odběrovém stanu, v laboratoři nebo s nákupy. Nemocnice v Jihlavě už eviduje přes 230 zaměstnanců, kteří se koronavirem nakazili, někteří už jsou zpátky v zaměstnání, jiní jsou s onemocněním v karanténě.

Lůžka pro pacienty ale zatím podle Moniky Zachrlové k dispozici jsou. „K dispozici máme 25 plicních ventilátorů, ale ne každý pacient v těžkém stavu ho potřebuje, takže zatím ještě kapacity jsou. Neustále rozšiřujeme ty červené zóny, teď máme vyhrazenou v podstatě půlku interního pavilonu, což je náš největší lůžkový pavilon.“

I když hospitalizovaní pacienti s onemocněním covid-19 každým dnem přibývají, zatím je jihlavská nemocnice připravena přijímat i další.

autoři: Tereza Pešoutová , mik
Spustit audio

Související