Festival Doteky Afriky láká na hudbu, tanec i žraloky

6. září 2013

Brány jihlavské ZOO se o víkendu 14. a 15. září otevřou nejen návštěvníkům zahrady, ale i všem, které zajímá Afrika se všemi svými rozmanitostmi, nádhernou přírodou, odlišnou kulturou a jinými zvyky. Malá africká konference, kterou Zoo Jihlava pořádá už po osmé, se letos spojí s festivalem Doteky Afriky. Jeho ředitel fotograf a režisér Jan Svatoš byl hostem pátečního Tandemu.

Doteky Afriky přivedou do Jihlavy spoustu zajímavých hostů, kteří Afriku dobře znají a dokáží o ní poutavě vyprávět – třeba antropolog a textař Michal Horáček, emeritní velvyslankyně v Keni Gita Fuchsová nebo nevidomý Jan Říha, který natočil film o svém výstupu na Kilimandžáro.

Doteky Afriky je festival pro všechny věkové skupiny, děti se zabaví při bubenických, tanečních nebo fotbalových workshopech a soutěžích, zatímco rodiče mohou navštívit některou z přednášek nebo si vyzkoušet energické afrofitness. Program festivalu najdete na www.dotekyafriky.cz i s podrobým seznamem hostů.

Jan Svatoš navštívil Afriku mnohokrát, natočil o ní několik dokumentů. Dokument Afropolis uvedla Česká televize, ale bude k vidění i na festivalu v Jihlavě. Při jeho natáčení se ještě stále setkává mezi lidmi nejen se zájmem, ale i nedůvěrou vůči ne příliš známému kontinentu. „Přístupů k Africe je celá řada, ale při porovnání se zkušeností z evropských metropolí nebo i z Kanady ještě máme co dohánět,“ přiznává. „Na druhou stranu jsou tady lidé, kteří jsou ochotni oceňovat přínos různých kultur,“ doplňuje Jan Svatoš.

Při natáčení svých dokumentů v Africe se setkal s vřelým přijetím a přátelským přístupem obyvatel Afriky: „Afričané velmi ocení, když znáte základy jejich kultur nebo jazyka. Jakmile projevíte úctu jim, tak oni ji projeví vám.…Trvá poměrně dlouhou dobu, než si je získáte, ale potom je to přátelství třeba na celý život, “ uzavírá dokumentarista Jan Svatoš.

autor: dak
Spustit audio