Dušičky na nejmenším hřbitově v Česku. Kromě pozůstalých tam chodí i turisté

1. listopad 2021 06:10

Na hřbitovy v tomto čase přijíždí lidé zavzpomínat na své blízké. Na Vysočině je ale i jeden, který láká turisty. Pohřebiště v Hlubokém je totiž nejmenší v republice.

I když svátek Památky zesnulých bude oficiálně až zítra, mnoho lidí se vydalo na hřbitovy už o uplynulém víkendu. Někteří se tak možná potýkali s plnými parkovišti nebo frontami u prodejen.

Sedm hrobů

Něco takového se ale nemohlo stát lidem, kteří dochází na hřbitov v Hlubokém na Třebíčsku. Tam je totiž nejmenší hřbitov v celé republice. „Naše rodina zrovna tady má hrob,“ přivádí nás na hřbitov místní zastupitelka Ivana Teplá. Na hřbitově je sedm náhrobků a rozloha celého pohřebiště je 102 metrů čtverečných.

Hřbitov v Hlubokém, Třebíčsko

„Tady z těch hrobů zůstaly dvě rodiny, které tu žijí, pak jsou rodiny z okolí a pořád sem dojíždějí a hroby udržují.“

Evangelický hřbitov

Na hřbitov v Hlubokém se vždy pohřbívali evangelíci, protože ale z obce postupně mizí, Ivana Teplá předpokládá, že brzy bude smíšený. „Evangelíci se tady vytrácejí, jsou tu poslední dva, tři, do budoucna, jestli nebude problém, což si nemyslím, by se hřbitov stal smíšený, jak to bývá.“

Na hřbitov do Hlubokého nechodí jen lidé kvůli vzpomínce. Místo je zapsané v české databázi rekordů jako nejmenší hřbitov v České republice. „Je tady hodně v létě cyklistů, najdou si to jako cíl. Na lavičce nad hřbitovem nám udělali značku s kódem.“

V knize rekordů je hřbitov v Hlubokém od roku 2007.

autoři: Tereza Pešoutová , mik
Spustit audio

Související