Domů z války přes Havaj, Panamský průplav a rozhoupaný Atlantik

31. srpen 2014

Voják František Nosek ze Sedlejova si po skončení konfliktu velmocí neudělal cestu téměř kolem světa, z bojišť se ale skutečně dostal tak velkou oklikou. A zdaleka nebyl sám.

Válka zavála muže z Vysočiny daleko od domova. Do Francie, do Itálie. Ti, co bojovali v Rusku, pak projeli celou Asii až na východní pobřeží k Tichému oceánu. Nedobrovolně se tak stali velkými cestovateli. A měli co vyprávět. Třeba František Nosek ze Sedlejova nedaleko Telče zanechal svoje zážitky v obecní kronice.

František Nosek narukoval ve dvaadvaceti letech. Kdyby nebylo války, asi by se stal rolníkem, jako jeho otec. Jenže. Bojoval na východní frontě v Haliči, tam ho Rusové chytili a ocitl se v zajateckém táboře. K jídlu dostávali jen polévku a chleba, těžce pracovali, spali i při mrazech na holé zemi. František onemocněl a dostal se z Kyjeva do Moskvy a do Samary. Odtud pokračoval s československými legiemi vlakem. Ale měli málo lokomotiv, špatné uhlí a cesta trvala příšerně dlouho. Přes Bajkal převáželi vlak na nákladních lodích. Rozpojili ho na tři díly a museli přes vodu, protože břehy jsou skalnaté a železnice tudy ještě v roce 1919 nevedla. Po půlroční cestě se konečně dostává František Nosek k Tichému oceánu. Ale ještě nemá vyhráno.

Ve Vladivostoku čekali měsíc na to, až bude na některé lodi místo pro Čechoslováky. 1. června 1920 vyjela americká loď s Františkem Noskem na palubě na cestu přes Tichý oceán. Za dva týdny dorazili na havajské ostrovy. Podle kroniky si tam prý krátce odpočinuli - to mohlo být velmi příjemné, co říkáte - a pak z Havaje pokračovali k Panamskému průplavu. V sedlejovské kronice se píše: „Zaplaceno clo, nabrána pitná voda a 7. července vjeli do průplavu 96 km dlouhého. Třikráte byla loď zdvižena zdýmadly, aby se dostala od moře do vyšších poloh. Pak přeplula jezero tam se nacházející, načež byla zase třikráte spuštěna, než se dostala k přístavu na oceáně Atlantickém.“

Mladý voják zažil v Atlantiku perné chvilky, protože loď se prý „velmi kymácela, ano i se zastavila a proudy hrozily ji převrátiti“. Zastavily se totiž motory poháněné špatným topivem. Na konci července dopluli do Středozemního moře k italskému Terstu. Odtud už to bylo domů jednoduché - vlakem do Českých Budějovic.

František Nosek, syn rolníka ze Sedlejova, uskutečnil vlastně cestu kolem světa. Strávil šest let mimo domov a přeplul 10 797 mořských mil.

autor: Petra Emmerová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.