Domácí králík také dokáže v zemi vyhrabat nory. Je to noční zvíře

18. listopad 2020

V Ratibořicích u Jaroměřic nad Rokytnou na Třebíčsku je králičí farma, kde hospodaří otec se dvěma syny.

Otec se stará o halový chov králíků, a jeden ze synů, Jiří, teď zkouší králíky chovat i venku v ohradě, ve volném chovu. 

„Ten volný chov spočívá v tom, že se ti králíci nechají volně ve výběhu s tím, že se ty výběhy musí střídat,“ vysvětluje Jiří Kočár starší. Dodává, že když zvířata spasou všechnu trávu ve výběhu, musí se přesunout jinam. A nejde jen o trávu.

Králík je noční zvíře, a ze své podstaty má tendenci budovat si nory. Tyto schopnosti si zachovali i domestikovaní králíci, a potvrzuje to i výběh na farmě v Ratibořicích. Králíci v něm volně pobíhají, a nor je tam nepočítaně. Jsou dokonce kryté stříškami.  „Aby tam nepršelo, a aby tam měli úkryt před predátory,“ říká chovatel, a ukazuje, že v noře jsou mláďata.

Králíci ve výběhu spásají trávu a dostanou i ovoce a zeleninu

Zatímco králíci chovaní v halách v klecích dostávají pouze granulované krmivo, ve kterém je vyvážené složení všeho, co potřebují, králíci ve volném chovu žerou seno, spásají trávu, a dokonce okusují stromky ve výběhu.

„Dáváme jim i jablka a různou zeleninu,“ říká Jiří Kočár. Protože venku není možné zvířatům zajistit čisté prostředí, musí být i očkovaní proti moru a myxomatóze.

Maso králíků testuje laboratoř farmaceutické univerzity v Brně

 Volný chov králíků v Ratibořicích zatím zkoušejí. Rodina spolupracuje s farmaceutickou univerzitou v Brně, která testuje vzorky masa z halového i volného chovu.

Výsledky pak ukážou, nakolik je maso rozdílné. Dalším test potom samozřejmě provedou chuťové buňky strávníků.