Do kaple svaté Anny v Chotěboři přibylo sto let staré harmonium. Město připravuje první koncerty

30. květen 2024

Harmonium - historie, to je název soukromé expozice harmonií, kterou bychom našli v Prostějově. Spoluvlastní je muzikant a opravář těchto nástrojů Ondřej Mucha.

Kaple svaté Anny v Chotěboři

Do našeho kraje - konkrétně do Chotěboře - nedávno Ondřej Mucha přivezl a instaloval koncertní nástroj z první poloviny 20. století místo starého harmonia, které už nešlo opravit.

„Když jsme na Den památek otevřeli kapli po mnoha letech pro veřejnost, aby se mohli podívat. Pro mnohé z nich to byly dlouhé desítky let, kdy tady nebyli a vzpomínali na svatoanenské poutě,“ říká starosta Chotěboře Ondřej Kozub. „Ten den přišel také pan Císař tady odsud z Chotěboře, který hraje na varhany, a díval se na to staré harmonium, které bylo prolezlé červotočem a ve špatném stavu. A ten byl před pár týdny shodou okolností v muzeu harmonií, a tak poslal fotku našeho harmonia panu Muchovi,“ vypráví dále starosta.

Anabáze přesunu nástrojů byla do měsíce ukončena. Chotěbořský starý nástroj už opravitelný nebyl, ale do prostějovského muzea se měl dostat jiný, který se tam už však nevešel, a proto jej Ondřej Mucha nabídl městu Chotěboři k odkoupení. Dobrovolní hasiči pomohli s přesunem harmonia, Ondřej Mucha harmonium opravil a zprovoznil, a rovnou na ně v prostoru kaple zahrál.

„První skladbou, která na ně zazněla, byla od Bedřicha Antonína Weidenmanna a byl to svatební pochod á la Händel,“ pouští Ondřej Kozub kousek záznamu na mobilním telefonu. Jak zní harmonium naživo, uslyší návštěvníci kaple svaté Anny, která bude otevřena pro veřejnost v pátek 7. června na Noc kostelů. Zahraje opět Ondřej Mucha, a to hned na dvou koncertech.

Spustit audio