Sokolové z Přibyslavi mají před letošním všesokolským sletem rekordní účast. Cvičí i chlapci a oddíl mužů

27. červen 2024

Na místním sletu jich cvičilo 135 a z tohoto počtu se už za pár dní představí v Praze rovná stovka. Členové Sokola Přibyslav nacvičili 8 skladeb z dvanácti, vydají se s nimi na letošní XVII. všesokolský slet v Praze.

„Skladba se jmenuje Sokolhraní,“ říká desetiletá Helena Talíková, která společně se svou sestrou Veronikou cvičí skladbu se žlutými skládacími minižíněnkami. „Nejsou těžké,“ smějí se obě, i když je budou muset nést při průvodu Prahou. Jejich maminka Lenka Talíková je starostkou sokolské jednoty Přibyslav. „Máme tady úžasnou náčelnici, která zpunktovala do cvičení půlku Přibyslavi,“ říká i ona s úsměvem.

Náčelnicí jednoty je Markéta Kvardová a ta představuje i další vedoucí skladeb – Růženu Stehlíkovou, Jiřího Klusáčka a Bohunku Bártovou. Právě Růžena Stehlíková patří do sokolské rodiny, která se po obnově činnosti sokola před více než třiceti lety zasloužila o to, aby sokol v Přibyslavi fungoval až do současnosti. Sokolský slet sama nevynechala ani jeden. „Začínala jsem ve skladbě rodičů s dětmi jako dítě, a teď cvičím znovu jako rodič s dítětem,“ dodává paní Stehlíková.

Sokol má v Přibyslavi bohatou činnost: „Máme všestrannost, kde máme největší počet dětí od nejmenších dětí s rodiči, přes předškoláky, až po starší žactvo. Potom je tady oddíl ping pongu, tenisti, nohejbalisti, fotbalisti,“ vyjmenovává Lenka Talíková. Všichni jsou hrdí na to, že se podařilo sestavit oddíl mužů, kteří také pojedou na slet. „V Praze se předvede 17 tisíc cvičenců, a ta atmosféra je tam pulzující. Kdo to jednou zažije, tak to chce příště zažít znovu, tak doufáme, že letošní rekordní účast na tom dalším sletu překonáme,“ uzavírá Markéta Kvardová.

Spustit audio

Související