Do 800 let starého Žižkova dubu v Náměšti se pustili stromolezci s pilami

8. říjen 2020

Anketu o strom roku 2019 vyhrála Chudobínská borovice, která se dokonce stala i evropským stromem roku. Cenou za vítězství bylo odborné ošetření.

To však obec Vír přenechala Žižkovu dubu z Náměště nad Oslavou, který se umístil jako druhý. Pětisetletá borovice je totiž zcela zdravá.

„Chudobínská borovice je volně žijící strom, není to strom, který by potřeboval údržbu, je v dobrém stavu,“ říká starosta Víru na Žďársku Ladislav Stalmach. Vysvětluje tak, proč obec cenu za vítězství v anketě Strom roku přenechala Žižkovu dubu z Náměště nad Oslavou.

„Pokud vím, tak tahle situace je výjimečná. Je to hrozně hezké,“ říká Silvie Zeinerová Sanža z Nadace Partnerství, která anketu Strom roku pořádá.

Stromolezci odřezali větve, které hrozily pádem

Žižkův dub každopádně údržbu potřebuje. Podle památkářů je sice pod pravidelným dohledem odborníků, ale je dutý, nakloněný, a hrozí, že staré křehké větve pod tíhou žaludů spadnou.

To potvrzuje i arborista Václav Štojdl. „Cílem je odstranit dlouhé suché větve na délky, které nebudou hrozit pádem,“ říká.

Čistá a opravená je i stříška ze začátku sedmdesátých let

Na Žižkův dub, který je vysoký až dvacet metrů, a má obvod kmene přes deset metrů, vylezlo pomocí lan několik stromolezců. Pomocí motorových i ručních pil postupně ořezávali poškozené větve. Po hodině jejich práce se koruna stromu značně zmenšila.

„Je to ale jen na straně, kde se strom naklání. Snažíme se to symetrizovat,“ vysvětluje Václav Štojdl. Stromolezci také od mechu a dalších nánosů očistili šindelovou stříšku, která je na dubu od začátku sedmdesátých let minulého století.

Související