Dnešní akvária můžou mít jakýkoliv tvar. Vždy je ale dobré ho umístit do tmavšího kouta

3. únor 2017
Dobré odpoledne

Akvárium můžete mít doma místo televize. Podle čeho si vybrat a jak ho v místnosti správně umístit, přišel říct majitel obchodu s rybičkami Jaroslav Svoboda. Pokud pořizujete akvárium dětem a nevíte, zda u tohoto koníčku vydrží, pořiďte jim zatím jen menší akvárko. Pro dospělého akvaristu je dobré začít už s větším akváriem aspoň s objemem 100 litrů.

Jedná se sice o nákladnější investici, ale ve větším akváriu se vám snadněji podaří vytvořit ideální parametry pro růst rostlin.

Tvary akvárií jsou dnes rozmanité

„V dnešní době materiály postoupily, takže můžeme dělat akvária, jaká si vymyslíme. Krásná akvária jsou rohová s půl kulatou přední stěnou nebo se zkosenými bočními stěnami. Jsou i akvária, kdy je přední stěna vypouklá dovnitř,“ říká Jaroslav Svoboda. Akvárium umístěte spíše do tmavšího rohu, aby do něj nešlo přímé sluneční záření

Pod akvárium dejte polystyren

Plocha, na kterou akvárium umísťujeme, by měla být co nejrovnější. Pod akvárium bychom taky měli umístit polystyren, aby si do něj akvárium sedlo. Je to důležité, aby v některých místech nevznikalo pnutí. Jako podklad nepoužívejte molitan. Ten saje vodu, která se může dostat pod akvárko a molitan pak plesnivý.

Akvárium může být pořádně těžké

Středně velké akvárium může klidně vážit půl tuny. Samotná skleněná nádrž váží desítky kilogramů. K tomu připočtěte vodu. 1 litr odpovídá 1 Kg. Substrát s kamením a dekorací může být ještě těžší. Proto zvolte pevnou konstrukci, na kterou akvárium postavíte. Zároveň je potřeba vzít v potaz i podlahu. Pokud například akvárium chcete umístit na dřevěnou podlahu, kterou podpírají dřevěné trámy, měli byste se poradit s odborníkem, zda vydrží takové zatížení.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.