Divadélko DIK z Chotěboře je skupinou skvělých lidí. Zvládnou zahrát všechno

31. březen 2022

I když před lety začínali ve třech, dnes je soubor ochotnického Divadélka DIK z Chotěboře poměrně velký. 

Soubor zahrnuje nejen herce, ale i kostymérky, výtvarnice, které dělají kulisy, nápovědu a mnoho dalších lidí důležitých pro chod divadla. Ti všichni se teď připravují vystupovat s novou pohádkou.

Před devíti lety

Kolektiv divadelních ochotníků má letos přes dvacet členů, ale když začínali, byli jen tři. „Je to devět let, kdy jsme měli první představení, bylo to 11. března 2013 v knihovně, a jmenovalo se to Pojďte si s námi číst. Bylo to takové pásmo, kdy jsme dětem četli pohádky a zároveň jsme jim představovali knížky. Zakládal to s námi ještě jeden člen, který už mezi námi není - Standa Michek, to byla velká divadelní duše,“ vzpomíná dojatě Jana Chalupová.

Divadélko DIK Chotěboř

A kdy se soubor rozrostl? Při pořádání kostýmovaného průvodu pro knihovnu Ignáta Hermanna. „To se lidem líbilo a postupně se k nám přidávali. Ale nejvíce se to zlomilo, když jsme se rozhodli, že uděláme Čtyři vraždy stačí, drahoušku, to se pak sešla takováhle skvělá parta,“ říká Jana Chalupová a její muž Václav dodává se smíchem: „Tam bylo snad třicet rolí, takže někteří hráli třeba i čtyři role. To kdyby někdo natočil, co se dělo v zákulisí, jak jsme se tam bleskově převlíkali, tak by z toho měl možná ještě větší bžundu, než z toho, co se dělo na jevišti.“ 

Výborná asistence

Skvělé zázemí poskytuje Iveta – nápověda, inspicientka, bez ní by to nešlo, jak říká Jana Chalupová, dále chválí Vlaďku za kostýmy, Lenku za malování kulis, a všechny další členy. „Máme velké štěstí na lidi, všichni jsou tady opravdu moc šikovní. A co se týká kostýmů, tak hodně moc věcí jsme dostali od místních lidí, třeba když vyklízeli po babičce oblečení, a musím říct, že to jsou někdy fakt dobré kousky,“ libuje si paní Jana.

Na letošní jaro chystá Divadélko DIK novou pohádku, která se jmenuje Andulka a loupežníci. Do té potřebují mladé postavy. „Sáhli jsme do dramaťáku, protože potřebujeme princeznu a její komornou Aničku, a to by měly být mladé holky,“ říká Václav Chalupa. 

Na blížících se Chotěbořských slavnostech soubor zahraje i pohádku z dřívějška, kterou teď budou muset oprášit, protože během uplynulých let se vinou covidu téměř nehrálo.

Spustit audio

Související