Přibyslavským loutkářům s představením pomáhá šikovné zařízení - televize a mikrofony

Přibyslavská pimprlata nehrají jen pohádky pro nejmenší. Také je učí jak se chovat v divadle a humor je pojatý tak, aby bavil i dospělé. 

Přibyslavský soubor s více než stoletou historií se připravuje na další pohádku, tentokrát o Křemílkovi a Vochomůrkovi. V zákulisí divadélka v přibyslavském kulturním domě představení režíruje Jolana Slámová.

Jeden vodí, druhý mluví

V každé pohádce pro nejmenší děti by mělo nakonec všechno dobře dopadnout, a také by během ní mělo být všechno tak, jak má. V divadle, kde Přibyslavská pimprlata hrají, na to mají šikovné zařízení. 

Na každou loutku jsou dva: jeden mluví, druhý ji vodí. Ale to má svůj dobrý důvod! „Máme rozdělené vodiče a mluviče, protože se texty nemusíme učit. Máme docela slušné zařízení, kameru, která nám snímá pódium a mluviči sedí jinde a koukají na televizi a mluví podle toho. Je to super, protože když nám něco upadne, tak ti mluviči podle toho reagují. Jéje, mně to upadlo! Nebo když tam loutka dávno nemá být, tak vodičům napovídají, že tam už nemají co dělat. Tak já jdu. Já už ale opravdu jdu! Už se otáčím a už jdu!“ směje se Jolana Slámová.

Loutky si vyrábějí sami

Loutky si vyrábějí sami, většinou ze dřeva, z moduritu, občas se využije hlavička od panenky nebo jiné hračky – to jsou menší loutky s vodícím systémem z provázků. „Jsou tady nitky na ruce, na hlavu, poklonkovací nitě, a na nohy, aby ty loutky mohly chodit,“ ukazuje režisérka ve zkušebně. 

Ve vedlejší místnosti kulturního domu je v rámci zázemí divadla naskládáno mnoho vlastnoručně vyrobených kulis, i velké loutky s ještě jednodušším ovládáním. „Těm říkáme bakuláci makuláci, a protože chceme, aby dobře vypadaly, tak jsou ty loutky docela těžké. Jsou dělané z polystyrenu, nebo z papírmaše.“

Jolana Slámová sice u každého představení rozhoduje, kdo kam půjde, co se bude na jevišti dít, zkrátka představení režíruje. Za každou pohádkou ale stojí celý soubor. „Nebýt tady těch lidí, kteří tu jsou, já můžu být zlatá svatá, můžu si tady vyskakovat, jak chci, a nic se neděje. Jsou hrozně šikovní, holky pořád něco vymýšlí, šijou, připravují do scény a chlapi, to jsou takové zázraky jevištní techniky a zařídí, aby to svítilo, blikalo, šumělo, to jim diváci za všechno vděčí, za každou pohádku,“ chválí celý soubor Přibyslavských pimprlat Jolana Slámová. 

Spustit audio

Související