Díky rentgenové tomografii archeologové vědí, jak fungoval starý železný zámek ze zříceniny Štamberku

Spousta z nás si dovede představit tomograf, lidově řečeno cétéčko, který využívají nemocnice. Podobný přístroj ale pomáhá i archeologům prozkoumávat staré obrazy, keramiku, nebo kovové nálezy.

V laboratoři rentgenové tomografie Ústavu teoretické a aplikované mechaniky Akademie věd České republiky v Telči stojí přístroj, který cétéčko z nemocnice na první pohled vůbec nepřipomíná. "V cétéčku v nemocnici jsme limitováni tím, že pacient musí být v klidu. Kolem něho se otáčí rentgenka a detektor, kdežto zde máme detektor a rentgenku fixní a rotujeme tím objektem," vysvětluje Doc. Ing. Michal Vopálenský.

Tomograf

Jedním z předmětů, které zkoumal, je i starý železný zámek, který jihlavští archeologové objevili na nalezišti u zříceniny hradu Štamberk nedaleko Telče. "Chtěli po nás, abychom zkusili rentgenovou tomografií se podívat dovnitř toho zámku," dodává vědec. Nález je totiž zrezlý, a bez jeho poškození není možné podívat se dovnitř.

Starý zámek z archeologického nalezište na Štamberku

V případě vzácného kovového nálezu tomograf vytvořil téměř tři tisíce rentgenových snímků, které počítačový program přetvořil v model zámku. "Můžeme řezat. Když půjdeme skrz, tak se nám objevuje vnitřní struktura," ukazuje Michal Vopálenský na obrazovce počítače. Na řezech je pak jasně vidět zachovalý vnitřní mechanizmus zámku. "Krásně vidíme hřeb se zpětnými pružinami," dodává.

Snímek vnitřního mechanizmu zámku
Spustit audio