Díky návštěvě muzea rekordů se stala hvězdou filmového plátna

26. březen 2014

Letos je to už dvacet let, kdy si Miroslav Marek přinesl do svého bytu v Pelhřimově první kuriózní předměty. Nabídli mu je účastníci festivalu rekordů a kuriozit, který Miroslav Marek pořádá. Obývacímu pokoji u Marků tak vévodila nejmenší motorka v Evropě, za dveřmi do bytu stála pro změnu největší kávová lžíce na světě dlouhá víc než dva metry.

Když už rekordní předměty začaly z bytu vytlačovat celou rodinu, začal Miroslav Marek přemýšlet o muzeu.
„Jenže v té době působilo slovo muzeum zkostnatěle, připomínalo nedotknutelné exponáty ve vitrínách a nudné hodiny dějepisu. Nakonec se ale podařilo najít skvělé prostory v pelhřimovské hradební bráně, kde je muzeum dodnes,“ vzpomíná Miroslav Marek.

A místo je to velmi zajímavé, má pět pater, a organizátoři muzea se postupně dozvěděli, že tam kdysi koncertovala tehdy neznámá skupina Olympic, na zdi je podepsaná Stella Zázvorková a Jindřich Plachta…

S filmem a herectvím se pojí jeden zážitek Miroslava Marka: „Po návštěvě muzea se nám ozvala jedna vitální paní, že se jí u nás moc líbilo, a že by taky zkusila uspět v rekordech, a že by uháčkovala desetikilometrové klubko. Na festivalu rekordů si jí pak všiml Zdeněk Troška, a protože byla upovídaná, obsadil ji do jedné výrazné role v Babovřeskách.“

Hod karty na dálku mi jde skvěle!

Sám Miroslav Marek rekordy hlavně sbírá, zapisuje, ale i jemu se podařilo dostat do knihy rekordů: „Jsem rekordmanem v hodu karty na dálku, třicet jedna metrů! Chce to, aby vítr foukal trochu do protisměru, ale ostatní nebudu prozrazovat, aby mě někdo nepřekonal,“ usmívá se sběratel rekordů.

Oslavy dvacátého výročí od založení Muzea rekordů a kuriozit v Pelhřimově vyvrcholí v polovině června na tradičním festivalu rekordů na pelhřimovském náměstí.

Spustit audio