Dětským svačinám by nemělo chybět ovoce nebo zelenina

24. říjen 2014
Dobré odpoledne

Správná svačina by měla být až druhým jídlem za den. „Pokud děti vstávají kolem sedmé hodiny, měly by se doma v klidu nasnídat a svačina by měla být až druhým jídlem za den. Také její energetická hodnota je menší než u snídaně,“ začala seznamovat posluchače Regionu s ideální svačinou nutriční terapeutka Jitka Turňová.

Každá svačina by měla obsahovat sacharidovou složku – tedy pečivo. U malých dětí spíše bílé pečivo a u větších už celozrnné. Dále bychom měli zařadit bílkovinnou složku – sýr, šunku nebo tvarohovou pomazánku a zapomenout nesmíme na ovoce nebo zeleninu, které by měly doprovodit každou zdravou svačinu,“ vyjmenovala Turňová.

Moderátorkou nabízený chléb s máslem a solí poradkyně odmítla, protože množství soli, které jíme, je až trojnásobně vyšší než by bylo zdravé. „Na chleba s máslem nebo rostlinným tukem můžeme nasypat pažitku, poklást sýrem nebo šunkou. Samozřejmě sáhneme spíše po kvalitní šunce výběrové nebo nejvyšší jakosti než po šunkovém salámu. I u sýrů se doporučuje konzumovat kvalitní tvrdé sýry s množstvím tuku kolem 30 procent,“ uvedla výživová poradkyně.

U svačin pro dospělé by mělo být složení v podstatě podobné, jen energetická hodnota jídla bude vyšší. Svačina by měla představovat 10 až 15 procent z celkového denního příjmu. Mladší školák může mít hodnotu svačiny 500 až 700 kJ a u fyzicky pracujícího dospělého to může být i dvojnásobná hodnota,“ srovnala Jitka Turňová.

„Pitný režim je velmi důležitý. A hodně se o tom i mluví. Děti by měly denně vypít něco kolem litru a třech deci tekutin, starší děti na druhém stupni už litr a tři čtvrtě a dospělí kolem dvou litrů tekutin,“ uvedla nutriční poradkyně. „Ten pitný režim by se měl skládat většinou z čisté vody. Minerální vody u dětí bych příliš nedoporučovala, ale pokud se v rodině minerálky pijí, tak školáci by neměli vypít víc než dvě deci denně,“ varovala poradkyně. „Vodu můžeme ochutit přidáním ovocného džusu v poměru 1 díl džusu na pět dílů vody a je možné ředit i více, tedy připravit jen mírně obarvenou vodu. Je nutné si uvědomit, že sladké limonády nahradí co do energetické hodnoty celou svačinu,“ upozornila poradkyně. „A svačina zapitá limonádou plnou cukrů znamená vyšší energetickou hodnotu a tím i zvýšené riziko rozvoje například obezity,“ varovala. „Menší energetickou hodnotu mají limonády slazené umělými sladidly, ale ty nejsou pro děti vhodné,“ doplnila v páteční odpolední poradně Jitka Turňová.

Chat s Jitkou Turňovou

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.