Desítky knih se vejdou do jedné elektronické čtečky

13. březen 2017
Dobré odpoledne

Do knihovny už dnes nemusíte chodit jen pro běžné knížky, ale díla si můžete vypůjčit i do elektronické čtečky nebo jako audioknihu. V čem jsou jejich výhody, jsme probrali v Poradně Regionu s knihovnicí Martinou Grimmovou.

„Elektronická čtečka knih je mobilní zařízení určené pro čtení elektronických knih, periodik nebo i novin,“ říká host. Její výhodou je, že je to malé a lehké zařízení. Kromě toho můžete do jedné čtečky nahrát desítky knižních titulů.

Ze čtečky můžete číst i bez brýlí

Na rozdíl od klasické knihy máte možnost si zvětšit písmo, nastavit jinak okraje, změnit velikost mezi řádky. Každý si tak může text upravit tak, aby se mu dobře četl. Některé čtečky se vám přitom vejdou i do kapsy nebo je bez problémů dáte do kabelky.

Do čtečky si můžete stáhnout téměř jakákoliv díla

„Čtenář si může vybrat cokoliv podle svého zájmu. Někdo preferuje detektivky, někdo romány, cizojazyčnou literaturu, sci-fi. Můžeme si stáhnout povinnou četbu pro studenty. Opravdu to záleží na tom, co každý preferuje,“ říká Martina Grimmová.

Pro elektronickou knihu nemusíte chodit ani do knihovny

Městská knihovna Jihlava nabízí zapůjčení čtečky. Pokud ale máte svůj přístroj, můžete si knihy z elektronické databáze stáhnout i z domova. „Pro čtenáře je to příjemné v tom, že pokud chce využít nabídku elektronických knih, nemusí za námi chodit ani do knihovny. Stačí, když se napojí na naše stránky a na náš on-line katalog a tam si pod zkratkou EZ (elektronický zdroj) vybere. Máme v současné době v nabídce přes 880 titulů,“ uzavírá Martina Grimmová.

Spustit audio