Dělníky na silničních stavbách budou chránit nové technologie. Řidiči je často ohrožují

14. květen 2021 06:00

Zvířený prach a voda, podtlak nasávající pod kola rychle jedoucích kamionů. I s tím se každodenně potýkají lidé pracující na opravách silnic.

Kamion řítící se téměř stovkou jen o desítky centimetrů míjí dělníka. Ten má vzápětí oči plné prachu či vody a cloumá jím vzdušný vír. Silničářům často ztrpčují život neukáznění řidiči, kolikrát jsou v ohrožení zdraví i života.

Pomoci dělníkům na silničních stavbách má nově špičková moderní technika a také mediální kampaň Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD).

Jezdí nám tu rychle…

„Jezdí nám tu rychle, jak kamiony, tak osobáky.“ Martin Pěchota pracuje se svým bagrem na rekonstrukci silnice I/34 nedaleko Vodné u Kamenice nad Lipou. „Rychlostní rekord máme 96 na osobním autě a 90 na kamionu a ti lidé tady mezi tím pořád pracují. Povolená je padesátka,“ dodal.

Kvůli neukázněným řidičům se tam dělníci často bojí nejen o své zdraví, ale i život. „Kamion, když projíždí, tam zvedne za sucha velký oblak prachu, za deště velký oblak vody a samozřejmě dělá podtlak a člověk cítí, jak ho to nasává pod to auto.“

Policie poblíž Kamenice nad Lipou na hlavní výpadovce do jižních Čech měří rychlost, lidé si o tom dávají vědět prostřednictvím sociálních sítí. „Občas přijede policie s radarem, přes aplikace se to lidi dozví a chvíli jezdí slušněji.“

„Vysílací“ značky a kampaň

Dělníci na silničních stavbách se snaží všemožně chránit a nestačí jen obvyklé reflexní vesty a helmy. V poslední době přichází ke slovu moderní technologie. „Ve světelných značkách máme umístěné směrové vysílačky, které automaticky na frekvenci řidičů kamionů vysílají informaci: pozor, blížíte se do místa, kde se pracuje,“ popsal mluvčí ŘSD Jan Rýdl

„Přesto dochází k nehodám, bohužel zraněním, a dokonce došlo i k několika úmrtím,“ ohlíží se mluvčí. ŘSD chce proto v nejbližších dnech spustit kampaň, kde bude apelovat na řidiče, aby se k silničním dělníkům chovali ohleduplně.

Na sociálních sítích se objeví ukázková videa. „Budou tam dělníci na dálnici, kolem kterých jezdí kamiony stovkou.“

autoři: Milan Soldán , mik
Spustit audio

Související