Dálnice D1 bude mít svou první dálniční kapli. Místo pro ni vybral brněnský biskup Cikrle

7. květen 2021 06:00

Nad Velkým Meziříčím u dálnice D1 vznikne dálniční kaple. Postavit ji tam chce brněnské biskupství, do jehož diecéze místo spadá. Půjde o vůbec první takovou kapli na Moravě. Místo si vybral přímo biskup Vojtěch Cikrle. Kaple má stát na pozemku Ředitelství silnic a dálnic, které s nápadem souhlasilo.

„Když jezdím z Prahy, dost často tady zastavuji a jdu se podívat na místo, kde by to bylo nejlepší, odkud je vidět celé město, které se rozprostírá pod touto lokalitou,“ rozhlíží se do údolí brněnský biskup Vojtěch Cikrle.

Stojíme trochu v křovinách, pár desítek metrů od benzinové stanice, ke které auta najíždí ve směru od Prahy a díváme se pár kroků od svodidel na Velké Meziříčí jako na dlani. „Je to tady úžasné v zimě, kdy je město osvětlené, ale i z jara. Je odsud vidět na kostel i na zámek. A tak tady sním o tom, že by tu mohla být kaple,“ rozplývá se nad vybraným místem biskup.

Pohled na Velké Meziříčí od dálnice D1

Spojil se proto loni s Ředitelstvím silnic a dálnic, kterému odpočívadlo patří, a které nápad uvítalo. „My vítáme i jiné věci, než jenom náš stavební beton a silnice, jen se na tomto místě scházíme až nyní, protože dřív to situace moc neumožnila,“ potvrzuje šéf brněnského závodu ŘSD David Fiala.

„Nám se to vlastně trefilo do našeho záměru, protože bychom tuto odpočívku chtěli rozšiřovat směrem k mostu Vysočina, takže jakoby proti směru dálnice,“ ukazuje Fiala.

Kavárna i parkovací místa

U odpočívadla má být víc parkovacích míst pro auta a taky kavárna s vyhlídkou do údolí. Plány silničářů sahají k velkému pomníku, socialistickému monumentu postavenému při stavbě dálnice. Kaple by měla stát ve svahu kousek vedle něj. „Takže to krásně navazuje na to, co tu chceme stavět my,“ dodává Fiala.

Čtěte také

Silničáři chtějí začít odpočívadlo modernizovat příští rok. Kaple svou přesnou podobu ještě nemá, teď na ní pracují architekti. „Měla by být veřejně přístupná. Takové kaple v zahraničí bývají místa klidu a to má platit i tady.  Myslím si, že ať už člověk věří nebo nevěří, tak po klidu touží a tady k tomu musí udělat i pár kroků od parkoviště, že to nebude přímo součástí benzinové pumpy,“ připomíná biskup.

Kaple by podle Cirkleho měla být zasvěcená patronovi automobilistů svatému Kryštofovi, a taky svaté Zdislavě, která se narodila v Křižanově, na opačné straně dálnice nedaleko Velkého Meziříčí.

V Čechách už jedna dálniční kaple je, od roku 2008 na dálnici D5 u Plzně. Jak nedávno upozornil deník Zdopravy.cz, nově by k ní měla řidiče navádět i dopravní značka s novým symbolem, podobně jako se označují benzinové pumpy nebo restaurace.

autor: Tomáš Kremr
Spustit audio

Související