Za Velkým Beranovem nohu z plynu. Na dálnici D1 je úsekové měření

20. duben 2021 19:00

Tisícikorunová pokuta. To je sankce za překročení rychlosti v omezeních na modernizovaném úseku dálnice D1 přes Vysočinu.

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) nainstalovalo na modernizovaných úsecích D1 kamery a radary. Konkrétně jde o úsek dálnice od kilometru 119. Je dlouhý 15 kilometrů a řidiči tam mohou jet maximálně osmdesátkou.

Data od policie

„Policie zahájila měření, předává nám zaznamenaná data,“ říká mluvčí jihlavského magistrátu Radovan Daněk. „Policie nám odešle fotografii s daty, my to zpracujeme a posíláme provozovateli vozidla výzvu k úhradě 1000 korun.“

Měření probíhá asi týden a Jihlava se bude o agendu dělit s Velkým Meziříčím. Magistrát už takto vybíral pokuty od řidičů v minulých letech. „Chodilo také 200-250 přestupků denně, to ale bylo před pandemií a teď si řidiči dávají větší pozor.“

Antiradary nepomohou

Podle ŘSD na systém nelze vyzrát pomocí antiradarů. Kamery jsou totiž na začátku i na konci měřené dálnice a rozhodující je čas projetí.

„Všechny úseky osazujeme velkými reflexními tabulemi. Nejde nám o to vybrat co nejvíce peněz, ale o zklidnění dopravy,“ řekl mluvčí ŘSD Jan Rýdl.

autoři: Milan Soldán , mik
Spustit audio

Související