Daniel Stach: Moje maminka říká, že takové zimy jako na Vysočině, jinde nejsou

Objevuje se pravidelně na obrazovkách České televize v pořadu Hydepark Civilizace nebo Věda 24.

Moderátor Daniel Stach už vyzpovídal desítky hostů, osobností ze světa vědy a nedělá mu potíže ani rozhovor v cizím jazyce. Nejmladší nositel Medaile Vojtěch Náprstka za zásluhy v popularizaci vědy má kořeny na Vysočině. „Moje maminka pochází z Příseky, asi osm kilometrů od Jihlavy. Musela vždycky do školy jezdit přes kopec Kolhübl a říkala, že v tom množství sněhu nebyly vidět ani autobusy. Tvrdí, že takové zimy, jako jsou na Vysočině, nikde jinde nejsou,“ vypráví při jedné z návštěv našeho kraje.

Rodina v Přísece

V Přísece má Daniel Stach stále rodinu a svou babičku se snaží navštěvovat, jak to jen jde, i když sám říká, že to není tak často, jak bych chtěl. Je totiž už více než 6 let vytížený živě vysílaným hodinovým pořadem s významným hostem z vědeckého světa – třeba i z našeho kraje.

S některými hosty se setkává opakovaně, nejen ve vysílání, ale i na vědeckých konferencích či odborných akcích. „Vždycky jsem rád, když se s nimi znovu sejdu, jsou to osobnosti, které mění svět, a já jsem vždycky rád, že i mě posunou dopředu,“ vyznává se moderátor.

Americký astronaut

S jedním z hostů se spřátelil i v osobním životě - americký astronaut Andrew Feustel i jeho žena Indíra, která má české kořeny, se k nám často vracejí. „Jejich syny jsem trochu učil česky, naučil jsem je říct pivo a ještě jedno pivo a oni to po na mě vyzradili v živém vysílání,“ směje se Daniel Stach.

Odpočívá rád aktivně – chozením po horách, ježděním na kole nebo ježděním na divoké vodě – ostatně ve vodním slalomu ještě před svou moderátorkou kariérou reprezentoval Českou republiku.

Spustit audio