Daň dědická a darovací byla zrušena, i přesto z některých darů musíme státu peníze odvézt

12. srpen 2016
Dobré odpoledne

Platit daně se zkrátka musí. Ale daní je tolik, že je někdy zapomeneme zaplatit zkrátka proto, že ani nevíme o jejich existenci. Na které daně lidé často zapomínají jsme se zeptali finančního poradce Josefa Šimona.

Daň dědická a darovací byla zrušena. Přesto se ale najdou dary, které dani podléhají. Jsou to ty, jejichž hodnota přesahuje limit 15 000 korun a to od všech, se kterými nežijete ve společné domácnosti déle než jeden rok. Tato daň spadá pod daň z příjmů a podléhá výši 15 %. Pokud se domníváte, že vám v případě darů postačí účtenka, jste na omylu! „Spoustu darů si musíte nechat i ocenit znalcem. A to také něco stojí. Například za prsten s diamantem převyšující hodnotu 15 tisíc korun byste měli správně zaplatit darovací daň,“ doplňuje finanční poradce.

Daň z prodeje domácích mazlíčků a daň pro včelaře

Dalším často opomíjeným typem daní je právě tato. Máte koťata nebo štěňata, která jste se rozhodli prodat? Zde je stanovený roční limit 15 000 korun a pokud si ročně vyděláme víc, opět už podléháte zdanění. „Od těchto příjmů si můžeme odečíst náklady spojené třeba s veterinární službou, nebo také výdajový paušál ve výši 80 %. A pak zdaníme částku, která nám zbude,“ říká Josef Šimon.

Pokud chováte včely ve velkém množství, prodáváte med či jiné včelařské produkty a vyděláte si touto činností víc jak 30 000 korun ročně, pak zde odvádíte daň ve výši 15 %.

Zdanění činnosti soustavné

Pokud je vaší zálibou navlékání korálků, sekání zahrad nebo třeba šití oblečení a jedná-li se o příležitostný příjem, který nepřesáhne částku 30 000 korun ročně, nemusíte se bát. Jestli ale za jakoukoliv činnost začnete přijímat peníze pravidelně, už by tyto příjmy měly podléhat zdanění, a to ve výši 15 %. „V případě, že překročíte limit 30 000 korun ročně, musíte přiznat daň,“ dodává Josef Šimon.

Existuje i daň z prodeje havarovaného vozu

Pokud takový vůz koupíte, a necháte ho opravit a po sléze opět prodáte se ziskem, pak v tomto případě musíte odečíst prodejní cenu od té původní nákupní. A následně daníte 15 %. Jestli ale prodej takového vozu proběhne až rok po nákupu, od daně jste osvobozeni. Platí i pro nákup letadla či lodi.

Spustit audio