Dámy, moc se nemyjte. Mnoho mýdla tělu škodí

25. červen 2015
Dobré odpoledne

Naše babičky chodily v sukních a dělaly moc dobře. Podle odborníků bychom se k tomu měly, dámy, vrátit. Letní horka a těsné oblečení svědčí kvasinkám, které se přemnoží a pak způsobují ženám gynekologické potíže. Další dobrou radou z časů našich předků je nepřehánět to s umýváním.

Někdy by se moderní doba měla vrátit k moudrosti předchozích generací. V případě vaginálních mykóz to platí v několika případech. Nejlepší by bylo nenosit kalhoty ani punčochy, vyhodit plavky a nemýt se mýdlem.

Kvasinky jen v přiměřeném množství

V létě se víc potíme, a to vyhovuje kvasinkám. Běžně v ženském těle jsou, ale pokud se přemnoží, je zle. Proto je důležité nenosit těsné oblečení: „Sukně jsou vhodnější než těsné kalhoty, třeba rifle. V těch se snadno zapotíme a potíže jsou na světě,“ přesvědčuje gynekolog jihlavské nemocnice Dionýz Dvořák.

S pečlivým výběrem oblečení bychom měli začít už u spodního prádla. Lékaři doporučují bavlněné. Umělé materiálny nejsou moc vhodné, protože způsobují, že se víc potíme a zapaříme a kvasinky se vesele množí. Případ sám pro sebe jsou mokré plavky: „Po koupání se co nejrychleji převlékněte. Zůstat v mokrých plavkách nebo propoceném oblečení po sportu znamená koledovat si o potíže,“ radí gynekolog Dvořák a dodává: „Ženy, kterým se problémy s infekcemi vracejí, by se vůbec neměly koupat v rybnících.“

Nemyjte se příliš často

V případě vaginálních mykóz platí, že čistota půl zdraví, přehnaná čistota zdravotní problémy. Příliš časté mytí, navíc parfémovanými přípravky sliznici nesvědčí. Mohou nám pomoct speciální přípravky pro intimní hygienu, ale mýdla je třeba pečlivě vybírat.

Pokud už se objeví výtok spojený se svěděním, nemusíme ale hned k lékaři. První pomoc nám nabídnou i v lékárně. Při opakovaných obtížích nebo v těhotenství, by si měla žena za svým gynekologem zajít. „Akutní infekce se totiž léčí snáz a účinněji než když to přeroste v chronickou infekci,“ připomíná zkušenosti jihlavský gynekolog.

Jogurt nejen k svačině ale i jako prevence

Jednou z babských rad, jak vyléčit vaginální mykózu, je potřít postižená místa bílým jogurtem. „Jako prevenci bych to schválil, obsahuje také lactobacily. Ale jako lék to nedoporučuji. Mnohem účinnější je studená sprcha,“ doplňuje zkušenosti se samoléčbou Dionýz Dvořák z jihlavské nemocnice.

Potíže s vaginální mykózou většinou slábnou s věkem. Ženy po přechodu mají v tomto ohledu větší klid.

autor: Petra Emmerová
Spustit audio