Čtěte návod k použití zábavní pyrotechniky, radí mluvčí hasičů

30. prosinec 2014
Dobré odpoledne

Poslední den v roce není pro hasiče výjimečný. „Na silvestra nemáme žádné nestandardní typy zásahů. Drobné požáry, dopravní nehody, spadlé stromy, všechno tak, jak je v zimním období běžné. Podle statistik vyjíždíme dokonce k menšímu počtu událostí,“ řekla v odpolední poradně na Regionu mluvčí krajských hasičů Petra Musilová. „Zajímavou směnu mají spíš telefonisté na tísňové lince, kteří řeší kuriózní telefonáty, často s podnapilými lidmi,“ dodala mluvčí.

Nebezpečí poslední den v roce může představovat zábavní pyrotechnika. „Je potřeba dodržovat několik pravidel při nakládání s pyrotechnikou. Nakupovat v kamenných obchodech zboží, které má český návod, skladovat pyrotechniku doma na suchém místě vzdáleném od zdrojů tepla a otevřeného ohně a pečlivě přečíst a dodržovat návod k použití. Pyrotechnika nepatří do rukou dětem a podnapilým osobám,“ shrnula bezpečnostní pokyny Petra Musilová.

Mluvčí hasičů zmínila dva ohně, které souvisely s přípravami ohňostrojů. „Před zhruba čtyřmi lety ve Žďáře nad Sázavou v květnu vybuchl sklad zábavní pyrotechniky, zranili se dva lidé a škola byla poměrně vysoká, kolem osmi set tisíc korun. A ke druhému případu došlo už před více než 10 lety v Dobroníně na Jihlavsku. Petarda tam zapadla za krov střechy novostavby a způsobila požár,“ zavzpomínala mluvčí Hasičského záchranného sboru kraje Vysočina Petra Musilová.

Oheň už zapálil také oblíbený lampion štěstí, který hasiči rozhodně za šťastný nepovažují. „Pro nás jsou spíše nešťastné. Jde o otevřený oheň, který vypustíme do vzduchu a už ho nemáme pod kontrolou. Dolet lampionů je až několik kilometrů a stále hoří,“ varovala před pouštěním lampionů štěstí mluvčí hasičů.

Spustit audio