Cider si doma vyrobíte i bez elektřiny. Potřebujete dobrá jablka, ruční lis a kvasnou nádobu

Cider je lehce alkoholický jablečný nápoj. V podstatě je to mezistupeň mezi jablečným moštem a pálenkou zvanou kalvádos.

Velkou tradici má v Anglii, Francii a Španělsku, spoustu příznivců si ale získává i u nás. Ve Lhotce na Jihlavsku ho vyrábí Filip Novák. 

"Jsou tři základní druhy jablek na cider. Sladká, kyselá a trpkokyselá, která jsou těžko k sehnání ale na ten cider jsou nejcennější," říká Filip Novák. Sám používá jablka z vlastního sadu v čisté přírodě pod Javořicí. Zajímavé je, že cider vyrábí třeba i v zimě z uskladněných jablek. Ležením ve sklepě jim přibývá cukr.

Základem cideru je jablečný mošt. Filip Novák ho vyrábí v ručním lisu. Jablka nejdřív ve kbelíku nadrtí. "Čím to bude jemnější, tím lépe ten mošt z toho můžeme vymáčknout," říká a vkládá nadrcená jablka do speciálního síťového sáčku. "Aby neprotekla ta dřeň," vysvětluje. Sáček v lisu pak zajistí špalíky dřeva a začíná točit klikou. Do misky teče čistý sladký jablečný mošt, který nalévá do kvasné nádoby. "Jsem zastáncem přirozeného kvašení," dodává. Znamená to, že do skleněného demižonu s kvasnou zátkou už nepřidává žádné kvasinky.

Pro cider je vhodné pozvolné kvašení. "S šancí na nějaký ten zbytkový cukr," dodává Filip Novák. Asi po týdnu je třeba zajistit, aby nedošlo k bouřlivému kvašení. "Je lepší to stočit do nové nádoby bez těch kvasinek na dně," radí s tím, že asi po měsíci je mošt zkvašený do polosuchého cideru. 

Spustit audio