Cibulovinám stačí méně vody a chlad. Ale pozor při venkovním převozu v aktuálním počasí

6. únor 2017
Dobré odpoledne

V pondělní poradně Regionu zjistíme s květinářkou Bárou Konečnou, jak přimět jarní cibuloviny, aby vám hezky vykvetly. „V obchodech už jsou k dostání narcisky nízkého a drobného vzrůstu ve více barevných variacích a dokonce i vonné druhy. Dále voňavé hyacinty, něžné sněženky, tulipány v široké paletě barev a velikostí,“ říká Bára Konečná. Můžete se poohlédnout i po konvalinkách, i když ty jsou spíše na objednání.

Cestou domů cibulky ochraňte před mrazem. „Cibulky poškodí mráz v případě, že nejsou v zemině. Pokud si je vezete v kontejneru, tak se mrazem můžou poškodit spíše nadzemní části jako listy nebo květy. Pokud bude mrznout, rozhodně si nechte rostliny zabalit“, radí host.

Doma cibuloviny uložte mimo dosah topení

Když je přinesete domů, dejte je na chladné místo a zcela mimo dosah jakýkoliv topných těles. Zároveň ale potřebují dostatek světla. Klidně je dejte na parapet okna, kde nemáte topení a taky pozor na přímé světlo. Obecně ale platí, čím více světla, tím lépe. Cibuloviny si vystačí s minimem vody. Když je zemina suchá, tak ji stačí zvlhčit a hlavně je nepřelívejte.

Pokojové rostliny nezničte mrazem

Většinou k tomu dojte při větrání. Na chvíli otevřete okno a do místnosti se dostává mrazivý vzduch z venku. Nevadí, když je teplota slabě nad nulou, ale pokud vyloženě mrzne, tak dejte rostliny dál od okna, aby se při větrání vzduch trochu prohřál, než k nim doputuje. V zimě má většina rostlin vegetační klid. I tady platí zalévat méně.

Spustit audio