Chovatel z Vysočiny objevil mezi stovkami králíků dokonalého artistu. Teď s ním trénuje parkur

19. listopad 2020

V Ratibořicích u Jaroměřic nad Rokytnou na Vysočině je velká králičí farma. Pracuje na ní Jiří Kočár se svými syny. V obrovské hale chovají stovky králíků, a ač by se zdálo, že mezi těmi ušáky kromě velikosti nebo zabarvení nemůže být moc rozdílů, není tomu tak. Chovatel mezi nimi dokázal najít skutečného šampiona, se kterým teď dokonce trénuje něco jako králičí parkur.

Jiří Kočár z Ratibořic miluje králíky od malička. Do velkochovu plemene HYLA se pustil před více než čtvrtstoletím. Ve velké hale se stará o průměrně čtyři tisíce králíků, které prodává na chov. Svou práci má rád a snaží se, aby bylo jeho svěřencům dobře. Králíci jsou totiž podle něj velmi citliví na stres. Proto také vypozoroval, že se jeden chová jinak. „Tady ten králíček vždycky za mnou vystartoval. Je učenlivý, reaguje,“ říká Jiří Kočár.

Šikovného černobílého králíka zkusil dát chovatel do zvláštní ohrádky a ukazoval mu tyčku. Králík na ni reagoval, dokonce vyskočil na stupínek, když na něj Jiří Kočár tyčkou ukázal. „Dali jsme na provázky molitanové balónky a zkoušeli jsme s vnoučkem na ty balónky, jako kočka na myš,“ popisuje začátky výcviku chovatel. Dnes už králík, který díky svému zabarvení dostal od dětí jméno Černobyl, dokáže panáčkovat, přeskakovat překážky i probíhat tunelem. „Teď tančí,“ ukazuje Jiří Kočár na králíka, který se za míčkem otáčí dokolečka.

Jiří Kočár je chovatelem králíků

Výcvik ještě určitě není u konce. Králík ještě není dospělý a bojí se početnějšího obecenstva. Chovatel od odborníků si zjistil, že králík dokáže vyskočit devadesát centimetrů do výšky a metr pět do dálky. Černobílý ušák z Ratibořic zatím vyskočí do výšky šedesát centimetrů. „Nechám si udělat malé barevné překážky, jako jsou na dostizích,“ plánuje Jiří Kočár.

Spustit audio