Chocholkou dlouhých chlupů na temeni hlavy připomínají pankáče, dikdikové jsou jedněmi z nejmenších kopytníků světa

Dikdik Kirkův

V přírodě bychom je našli na jihozápadě a jihovýchodě Afriky, v zoologické zahradě v Jihlavě si je návštěvníci často pletou s mláďaty žiraf. Ani v dospělosti ale jedni z nejmenších kopytníků světa nedosahují výšky jako čerstvě narozené žirafí mládě. Dnes vám představíme Dikdika Kirkova.

Jméno tito 30 až 40 centimetrů velcí kopytníci dostali podle zvuku, který používají jako poplašné volání. Opravdu připomíná slabiky dik dik nebo dzik dzik.

Kromě zvuků, kterými se ozývají, mají dikdikové ještě několik dalších zvláštností.  První z nich je určitě  jejich vzhled, jedná se o jednobarevnou hnědou antilopu. Samci na rozdíl od samic mají taky malé růžky. A když se podíváte na jejich hlavu, tak nos mají prodloužený do malého chobotu. S ním dovedou kroutit na všechny možné strany.

Je to samozřejmě důležitý čichový orgán. A také pomocí toho krátkého chobotu trhají rostliny. Chobůtek dikdiků má ještě jednu důležitou funkci, a to, že v horkých dnech se naplní sliznice krví, dýcháním se ta krev ochlazuje a tím pomáhá při ochlazování celého jejich organismu.

Většinou si antilopy představíme ve stádech, u dikdika jsou to trvalé páry. Tyto páry může někdy doplnit loňské mládě. Tento pár si své území, které obývá, značkuje a kromě trusu na to samec používá i výměšky ze žláz, které se nacházejí blízko jeho očí.

U dikdiků je také nápadná chocholka dlouhých chlupů na temeni hlavy, kterou při vzrušení nebo rozčílení dovedou vztyčit. A vypadají jako takoví pankáči.

autoři: Simona Kubíčková , Martin Maláč, ZOO Jihlava
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.