Zpěv flétňáků skutečně připomíná flétnu, napodobit umí i další živočichy nebo stroje

Flétňáci australští se ozývají velice zvučným melodickým hlasem, který připomíná zvuk flétny. Navíc dovedou napodobovat velké množství různých dalších živočichů, lidské hlasy a dokonce i stroje. Uvádí se, že flétňáci mají rozsah až čtyři oktávy.

Schopnost napodobovat různá další zvířata souvisí možná i s tím, že flétňáci nejen že vypadají podobně jako třeba vrána nebo Straka, což jsou také dobří imitátoři, ale jsou s nimi i blízce příbuzní a patří do řádu pěvců.

Flétňáci žijí ve stálých trvalých párech, které se občas sdružují do větších hejn. Svoje teritorium si samci flétňáků označují jednak zpěvem, ale jsou vůči jiným flétňákům i dalším druhům živočichů včetně člověka poměrně agresivní, zejména když si brání mláďata v hnízdě.

Potravu hledají flétňáci převážně na zemi a je velice zajímavé je při tom pozorovat. Zobákem totiž obrací různé kameny a kusy větví, kůru. Občas prozkoumají zobákem hromádku zvířecího trusu. A zajímavé je i to, že nadbytek potravy si ukrývají na horší časy do různých stromových dutin nebo za pukliny v kůře.

autoři: Simona Kubíčková , Martin Maláč, ZOO Jihlava
Spustit audio

Související