Chilli con carne
Pod tímto názvem si představíme ostrou masovou dobrotu s proslulým pálivým kořením z papriček.
Jak silné si ale tohle jídlo uděláme, záleží jen na nás.
500 g mletého hovězího
1 cibule
2 stroužky česneku
1 plechovka drcených rajčat
1 lžíce rajského protlaku
250 ml hovězího vývaru
Chilli koření
1 plechovka červených fazolí
Sůl, pepř
Majoránka
1-2 čtverečky tmavé čokolády
Kdo se zajímá o kuchyně jiných zemí, už určitě zjistil, že k tomuto slavnému mexickému pokrmu patří také velké červené fazole a kukuřičné placky. Zkušenosti se středoamerickou kuchyní má kuchař Jan Háha.
Na chilli con carne podle jeho receptu potřebujeme kvalitní mleté hovězí maso. Začínáme vařit podobně jako u mnoha jiných masových pokrmů. „Nejdříve si musíme nakrájet cibuli, česnek a nameleme si maso. Potom se orestuje cibule s česnekem a chilli papričkou. Pak se společně s tím zarestuje maso, přidají se drcená rajčata a dobrý rajčatový protlak. Nesmí chybět hovězí vývar,“ říká Jan Háha. Pak se maso musí rozdusit doměkka a přidá se koření - sůl, pepř, majoránka a čtvereček čokolády. Nakonec červené fazole,“ vypočítává ingredience kuchař.
Skutečně jsme slyšeli slovo čokoláda? Ano, jeden jediný čtvereček tmavé čokolády, ale může být i kvalitní mléčná promění domácí chilli v profesionální specialitu. Přidáváme na závěr současně s fazolemi. Pokrm ztmavne a získá přesně tu chuť, jakou má mít. S čím budeme chilli noc carne nakonec podávat, to záleží na nás. „Buď s rýží, s quesadillou, s tortillovými chipsy nebo s pšeničnou tortillou,“ doporučuje kuchař Jan Háha.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.