Chilli con carne

Pod tímto názvem si představíme ostrou masovou dobrotu s proslulým pálivým kořením z papriček.

Jak silné si ale tohle jídlo uděláme, záleží jen na nás.

500 g mletého hovězího

1 cibule

2 stroužky česneku

1 plechovka drcených rajčat

1 lžíce rajského protlaku

250 ml hovězího vývaru

Chilli koření

1 plechovka červených fazolí

Sůl, pepř

Majoránka

1-2 čtverečky tmavé čokolády

Kdo se zajímá o kuchyně jiných zemí, už určitě zjistil, že k tomuto slavnému mexickému pokrmu patří také velké červené fazole a kukuřičné placky. Zkušenosti se středoamerickou kuchyní má kuchař Jan Háha.

Na chilli con carne podle jeho receptu potřebujeme kvalitní mleté hovězí maso. Začínáme vařit podobně jako u mnoha jiných masových pokrmů. „Nejdříve si musíme nakrájet cibuli, česnek a nameleme si maso. Potom se orestuje cibule s česnekem a chilli papričkou. Pak se společně s tím zarestuje maso, přidají se drcená rajčata a dobrý rajčatový protlak. Nesmí chybět hovězí vývar,“ říká Jan Háha. Pak se maso musí rozdusit doměkka a přidá se koření - sůl, pepř, majoránka a čtvereček čokolády. Nakonec červené fazole,“ vypočítává ingredience kuchař.

Skutečně jsme slyšeli slovo čokoláda? Ano, jeden jediný čtvereček tmavé čokolády, ale může být i kvalitní mléčná promění domácí chilli v profesionální specialitu. Přidáváme na závěr současně s fazolemi. Pokrm ztmavne a získá přesně tu chuť, jakou má mít. S čím budeme chilli noc carne nakonec podávat, to záleží na nás. „Buď s rýží, s quesadillou, s tortillovými chipsy nebo s pšeničnou tortillou,“ doporučuje kuchař Jan Háha.