Cestu s dětmi nebo se zvířaty si dobře naplánujte

31. červenec 2014
Dobré odpoledne

„Nejbezpečnějším místem v autě je zadní pravé sedadlo, proto tam jezdí prezident. Pokud můžete, vozte tam i své děti,“ radí odbornice na motorismus Veronika Buráňová. „V případě, že cestuje matka samotná s dítětem, je možné dát dítě i na přední sedačku spolujezdce. V tu chvíli ale musí být vždy vypnutý airbag,“ doplnila zakladatelka informačního serveru Motorsvet.cz.

„Cestu s malým dítětem si vždy dobře rozvažte a naplánujte. Děti do půl až jednoho roku se nedoporučuje brát na festivaly nebo podobné hlučné akce, kde se sejde více lidí. U kojenců a batolat je vhodnější vyrazit na noc, kdy spí, potřebují méně pít a jíst a řidič se může lépe soustředit na jízdu. Při cestování s dětmi nebo se zvířaty se obecně doporučuje dělat častější přestávky a to nejen kvůli požadavkům přepravovaných, ale hlavně kvůli řidiči, který je v autě plném ruchů dříve unaven,“ řekla Buráňová.

„Při cestování v horkém létě doporučujeme clony na okna nebo tmavší skla. Klimatizace je velmi dobrá, ale musí se dávkovat rozumně a opatrně, zvláště pokud jsou v autě děti. Pokud víme, že bývá dětem při cestě špatně, není od věci vzít s sebou sáček, žínku a náhradní oblečení. V těžších případech je dobré předem dětem podat léky nebo třeba jen žvýkačku proti nevolnosti,“ doporučila Veronika. „Když už dítě začne v autě zvracet, je nutné nejednat zkratkovitě, ale najít přehledné místo, kde zastavit. Bezpečnost je vždy důležitější než nepohodlí dítěte a umazané potahy.“

Zvíře nesmí při jízdě zasahovat do řízení

„Zvíře, tedy nejčastěji pes, by měl být v autě vždy zajištěný, aby nemohl zasahovat do řízení, ale zároveň aby sám sebe nezranil. Existují a doporučují se samostatné klece, které se umisťují do kufru auta. Pokud vám tohle řešení nevyhovuje, můžete použít bezpečnostní pásy určené přímo pro psy, které se zapnou, tak jako pás lidský a zvíře potom cestuje na jedné ze sedaček,“ poradila Veronika Buráňová, která má s převozy psa vlastní zkušenosti.

Při cestách se zvířaty do zahraničí je třeba dopředu zjistit, jaké dokumenty vyžaduje země, kam míříte. Přehled o tom najdete například na stránkách Státní veterinární správy.

Spustit audio