České hospodyňky luxují už sto let. Slavný vysavač proslavil i spisovatel Ota Pavel

5. prosinec 2019

Předvánoční úklid bývá noční můrou většiny hospodyněk, a byl jí i před sto lety. Právě tehdy se ale na trhu objevil velký pomocník - vysavač.

V depozitáři jihlavského Muzea Vysočiny jich leží několik, a je mezi nimi i ten nejznámější, který se objevil i v povídce Smrt krásných srnců spisovatele Oty Pavla.

„Švédská firma Elektrolux zavedla ve dvacátých letech dvacátého století levný model, a ten se brzy rozšířil do domácností,“ říká pracovnice Muzea Vysočiny Jihlava Ingrid Kotenová. Před ní leží dřevěný kufr, s vysavačem Lux. Má tvar válce s kovovými konci. „Říká se, že je to tvar ležícího doutníku,“ dodává. Uvnitř těla vysavače je textilní sáček na prach. „Ty papírové se začaly používat až od roku 1956,“ říká Ingrid Kotenová. Součástí sady v dřevěném kufru je i několik nástavců. Jsou kovové, pochromované, a tvarově velmi podobné těm dnešním.

Papírové sáčky do vysavače se objevily až v roce 1956

Brzy se po celé Evropě ujal pro vysávání pojem luxování. Ostatně, používáme ho dodnes. To, že je vysavač Lux uložený v jihlavském muzeu potvrzuje, že ho používaly i hospodyňky na Jihlavsku.

V Československu vyráběla vysavače Elektro-Praga Hlinsko

Po švédském Elektroluxu začaly vysavače vyrábět i další firmy. Pro nás byl jistě dostupnější východoněmecký model značky Omega. „To tělo bylo většinou vyrobené z tvrdého papíru a potažené textilií,“ vysvětluje Ingrid Kotenová, a ukazuje další vysavač, který u nás podnik Elektro-Praga Hlinsko vyráběl v padesátých letech minulého století. Je také válcový, a stojí na kovových lyžinách. Stejná firma tehdy vyráběla také model ve tvaru soudku. I ten v muzeu mají.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.