Česká republika kvůli koronaviru zavírá školy a zakazuje akce pro víc jak 100 lidí

10. březen 2020

Premiér Andrej Babiš z hnutí ANO po jednání Bezpečnostní rady státu oznámil, že od úterý ruší v Česku kvůli koronaviru akce nad 100 lidí. „Zakazují se od 10. března od 18:00 divadelní, hudební, filmová a další umělecké, sportovní, náboženské akce, trhy, veletrhy, veřejné i soukromé.“ Zároveň budou od středy zavřené všechny základní školy a střední školy.

Kromě univerzit se potom od středy zavírají všechny školy. „Od 11. března se zakazují osobní přítomnost žáků a studentů na základním, středním a vyšším odborném vzdělávání ve školách,“ dodal předseda vlády.

„Jsme přesvědčeni o tom, že již zavedená opatření i ta nová jsou správná, aby se zabránilo šíření viru tak, jak k tomu došlo k Itálii. Naše hlavní starost se zdraví našich občanů. Žádáme občany, aby opatření pochopili a podpořili,“ dodal Babiš.

Podle premiéra je ale také z ekonomických důvodů důležité, aby lidé docházeli do práce. 

Jak snížit riziko nakažení koronavirem

Lidé by se podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha z hnutí ANO chovat odpovědně a dodržovat základní hygienické návyky.

„Jako je mytí rukou, pravidla respirační hygieny, dodržování bezpečného odstupu. Víme, že ten perimetr je zhruba 1,5 až 2 metry, kdy může dojít k nákaze. Doporučujeme si nepodávat ruce, nelíbat se, nedotýkat se obličeje, ústa a očí po kontaktu s povrchem ve veřejném prostoru, vyhýbat se davům,“ přiblížil šéf resortu.

V souvislosti s výskytem onemocnění Covid-19 přistupují všechny krajské nemocnice k rozšíření zákazu návštěv, který platil na vybranných odděleních, na plošný zákaz návštěv na všech lůžkových odděleních. 

Horácké divadlo

Vláda zrušila akce nad 100 lidí. Týká se to kulturních akcí, plesů, tanečních klubů, náboženských setkání, mší apod. Nařízení se týká i divadel, v případě Vysočiny Horáckého. „Je to do odvolání, nevíme, jestli to bude trvat týden, dva. Kdyby bylo divadlo zavřené měsíc, mluvíme o víc než milionu korun na tržbách, o které bychom přišli,“ řekl ředitel divadla Ondrej Remiáš.

autoři: baj , mik | zdroje: iROZHLAS.cz , Zdravotnický holding Královéhradeckého kraje
Spustit audio

Související