Případné nemocné s koronavirem na Vysočině přijme nemocnice Jihlava

3. březen 2020 05:00

Na Vysočině je připravená přijmout pacienty s diagnózou COVID-19, kterou způsobuje nový koronavirus, nemocnice v Jihlavě.

Záložní lůžka budou v Třebíči a Havlíčkově Brodě.

Nemocnice mají prověřit své pandemické plány, školám kraj doporučil nepořádat lyžařské kurzy v rizikových oblastech. Odpovědní by měli být i ti, kteří se odtud vracejí.

Případné zákazy návštěv v domovech důchodců a dalších sociálních zařízení, které zřizuje, ponechal kraj na uvážení ředitelů. V některých zařízeních už zákazy návštěv platí kvůli vysoké nemocnosti s akutními respiračními chorobami.

Nachlazení lidé

Lidé, kteří by mohli být nakaženi, mají zůstat doma a svůj stav konzultovat s lékaři telefonicky. Krajský hygienická stanice má pro občany informační telefonní linku 567 564 55, která je od pondělí do čtvrtka v provozu od 8:00 do 15:00 a v pátek od 8:00 do 14:30.

Školy v kraji budou mít ještě před jarními prázdninami, které na Vysočině začínají 9. března, k dispozici informační materiály, jak mají v případě mimořádné situace postupovat. Omezení výuky zatím není nemístě, uvedla mluvčí kraje Jitka Svatošová.

Další školy

Žádná opatření v souvislosti s šířením koronaviru, která by se dotkla výuky či chodu školy, zatím nepřijala ani Vysoká škola polytechnická Jihlava, jediná vysoká škola v kraji. Podle mluvčí školy Magdaleny Martini nebude omezená ani plánovaná mezinárodní konference Aktuální problémy cestovního ruchu, kterou bude škola hostit 4. a 5. března.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související