Češi ve válce působili také jako vyzvědači

30. listopad 2014

Vezmeme vás na italskou frontu v letech v letech 1917 - 18. Tehdy tam začaly vznikat takzvané výzvědné oddíly - Češi pracovali pro italskou armádu jako zpravodajci a jedním z nejúspěšnějších byl Karel Mlejnek z Bezděčína. Za svou statečnost si vysloužil na československé i na italské straně válečná ocenění a medaile.

Karel Mlejnek pocházel z Bezděčína, malé vesničky nedaleko Batelova na Jihlavsku. Měl sedm sourozenců a jeho rodina patřila ve vesnici k nejchudším.

Když vychodil obecnou školu, odešel do Prahy. Tam bydlel jeho strýc a Karel se tam učil na číšníka. Nebyla to obyčejná hospoda, ale na svou dobu naprostá rarita - vegetariánská jídelna a abstinentní restaurace. Chodili tam profesoři a někteří z nich začali šikovného číšníka doučovat.

Když v roce 1914 vypukla 1. světová válka, museli Karlovi starší bratři na vojnu a on se vrátil domů, aby pomáhal v hospodářství. Aby taky nemusel do uniformy, vypil těsně před odvodem láhev octa. Na těle mu sice vyskákaly skvrny, ale na frontu stejně musel.

Nejprve bojoval v Bosně, později odjel na italskou frontu. S dalšími českými a jihoslovanskými důstojníky začal sbírat nákresy dělostřelectva, pěšáků i zátarasů a další tajné vojenské dokumenty. Karel Mlejnek pak v polovině července 1917 předal první z balíčků s důvěrnými informacemi italské výzvědné službě. Tím začala spolupráce, která vyústila v přechod desítek českých vojáků na italskou stranu. Tito vojáci pak tvořili takzvané výzvědné oddíly.

Karel Mlejnek byl ve všech výzvědných akcích, jeho poslední bitvou byl útok na Monte di Val Bella. Už jsme o ní v Kronice Vysočiny mluvili. Pršelo, terén byl bahnitý, ve čtyři ráno Češi zahájili útok na rakouské vojsko nahoře na kopci. Nepřítele porazili, i když byli v početní menšině. Vrch si vybojovali svou odvahou a divokostí. Italové měli Čechy krýt a poslat jim posily, ale pomoc nikde. Karel Mlejnek a dva další vojáci se proto vrací pro posily. Na další cestě ho zasáhne střela z rakouského kulometu. Dvacet mrtvých a šedesát zraněných - to je bilance českých legionářů v bitvě o Val Bellu. "Stálo nám to za to?", ptali se prý po bitvě ostatní z legií.

Karel Mlejnek skončil svoji práci pro Československo na Val Belle. Za svoje vojenské služby dostal italské medaile. Československý stát ho in memoriam odměnil válečným křížem a revoluční medailí.

autor: Petra Emmerová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.