Čerstvé ovoce je pro nás v létě to pravé
Jahody nám v létě dělají radost, jsou sladké, voňavé, ale jak dodává Iva Georgievová, obsahují dost šťavelanů. „Kdo je na ně citlivý, komu hůře fungují ledviny nebo je v nějaké psychické zátěži, tomu šťavelany snižují v těle množství vápníku, hořčíku a vitamínu E. Koho bolí kyčle, kdo se hůře hýbá, a nemá v pořádku klouby, tomu se po jahodách ten pohyb zhorší. Také se mohou tvořit ledvinové kameny. Na tyto obtíže pomáhá čaj z kmínu, koriandru a fenyklu, je to takový protipól.“
Jahody jsou podle Ivy velmi dobře stravitelné, pokud je orestujeme na přepuštěném másle ghí, přidáme třtinový cukr a vyrobíme omáčku. Pak se uvaří do měkka jáhly, z nich se vytvarují malé knedlíčky nebo nočky, a ty se touto jahodovou omáčkou přelijí. Může se nahoru přidat strouhaný tvaroh. „Když nechceme přibírat po sladkém, tato kombinace jáhel a ovoce nám to umožní,“ přidává Iva recept na štíhlou linii.
V třešních jsou vzácné prvky
Další letní dobrotou jsou třešně, na které máme přibližně měsíc. „Obsahují v přírodě vzácnou kombinaci jód a draslík. Jód se používá na sníženou činnost štítné žlázy a draslík naopak, třešně tedy činnost štítné žlázy normalizují. Třešně se specializují na očistu kloubů, celkově na lymfatický systém a obnovují střevní mikroflóru. Pozor, někdo je háklivý a nesmí se k nim napít. Obecně je lepší jíst je dopoledne na vytrávený žaludek, aby se jejich účinky ničím neblokovaly. Působí dobře i na psychiku,“ chválí letní ovoce Iva Georgievová.
Bezová šťáva omlazuje
Kromě klasického bezinkového sirupu se dá z právě kvetoucích bezových květů vyrobit i rychlá jednorázová šťáva, radí Iva: „Vezmeme klasickou zavařovací lahev 0,7l, zasypeme třtinovým cukrem, přidáme tam nakrájený citron a zalijeme to asi 80 stupňů teplou vodou. Je možno přidat meduňku, mátu nebo šalvěj, která má ale trochu jinou chuť, někdo ji rád vyzkouší.“ Šťáva se ředí vlažnou vodou a pije se přes den. „Tento velmi lahodný nápoj celkově posiluje, odvodňuje a ulevuje při horku. Čerstvá šťáva je ideální při kolísavém počasí, na které se ne vždy dokážeme adaptovat. Ve chvíli, kdy nějaký prostředek odvodňuje, tak ulevuje jak ledvinám, tak játrům, takže svým způsobem i omlazuje,“ usmívá se Iva.
V těchto dnech už začínají dozrávat cukety, které bychom také měli v kuchyni hojně využívat. „Je nutno říct, že cukety se musí ochutit, jinak jsou velmi nevýrazné. Dá se z nich vyrobit například omáčka, kterou přelijeme rýži. Je to typické jídlo, které očišťuje. Cuketa se dá kombinovat s kořenovou zeleninou nebo si můžeme uvařit cuketové zelí s jablíčkem a nastrouhanou kedlubnou,“ doporučuje Iva Georgievová.
Chat s Ivou GeorgievovouNejposlouchanější
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka


Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.