Čajová kultura je na vzestupu i v Jihlavě, myslí si znalec čajů Tomáš Klouda

29. červenec 2019

Vzácný čaj z nejstarší indické zahrady založené v roce 1852 donesl na ochutnání milovník a znalec čajů Tomáš Klouda z Jihlavy.

„Není těžké takový čaj sehnat, už i u nás je spousta odborníků, kteří takové čaje dovážejí. I když je drahý, čaje vystačí na více nálevů, takže mi stačí koupit si třeba jen padesát gramů,“ usmívá se host Dobrého dopoledne.

Sám má doma asi deset kilo čajů, některé má uskladněné v čajovém archivu – skříňce se stálou teplotou a vlhkostí, kde mohou čaje zrát. „U některých ročníků, třeba roku narození syna a dcerky, chci počkat až do jejich osmnáctin,“ prozrazuje plány se svým archivem.

Čajová cesta do Gruzie

V Gruzii chtěl vidět čajovníky naživo, je to jedna z nejbližších čajových destinací a byl to velký zážitek.

Netradičnějším čajem je v Gruzii černý čaj, zelený je velká rarita, bílý je ještě vzácnější. V Gruzii se udělá velice silný nálev, ten zředí vodou a ještě jej osladí, takže jeho potenciál zkreslí. Tomáš Klouda si to na jedné z gruzínských čajových zahrad sám vyzkoušel vyrobit. „Bylo to náročné,“ vzpomíná. „Musel jsem si tu výrobu ale naplánovat, začít jsem musel s černým čajem, aby to za těch pět dní, kdy jsem tam byl, stihl. Posbírat, nechat zavadnout, usušit, narušit strukturu lístků, a tak dále. Do karet mi musí hrát i počasí.“

Čaj může být stejně drahý jako nejdražší alkohol

Čaje se rozdělují na černé, zelené a bílé, které se liší způsobem zpracování. Některé mohou být i velice drahé a blížit se cenou drahému alkoholu. „Existují už i bary, kde se lidé skládají na prožitek z pití kvalitního čaje, především v Rusku, kde čajová kultura existuje už velmi dlouho.“ 

Tomáš Klouda je rád, že má prostor v jihlavských kavárnách, aby na degustacích ukázal široké spektrum chutí čajů. „Čajové prostředí se mění i v Jihlavě, lidé už nevyhledávají tmavé prostředí, kde se sedí na zemi, ale že i tady lidé začínají čaje objevovat a oceňovat,“ uzavírá v Dobrém dopoledni.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.