Čaj vás zahřeje nejen v žaludku, ale i na duši a srdci

25. listopad 2016
Dobré odpoledne

Mlhy, chlad a studené nohy. I vlezlé počasí patří k podzimu, a proto je dobré si v teple domova vychutnat nějaký dobrý čaj na zahřátí. S výběrem přišla do Regionu poradit čajovnice Iva Pařízková. V zimě vás nejlépe zahřejí černé čaje nebo jakékoliv s kořením.

„S kořením můžeme připravit i černý čaj, který obsahuje kofein, takže nás trochu povzbudí,“ doporučuje host. Koření můžeme přidat i do ovocného čaje a stejně tak do indického. Indický čaj navíc můžete podávat i s mlékem a tyto čaje se nemusíte bát ani osladit.

Na zahnání špatné nálady zkuste čaj Dáta Masala

Je to indický čaj, jehož kořeny rostou daleko. Je to čaj spolu se směsí koření, připravený podle ajurvédského receptu. Po vypití šálku byste měli cítit pocit štěstí a měl by vás harmonizovat. Navíc se do něj dává mléko a cukr, takže vám doslova osladí život.

Domov vždy příjemně provoní jablko a skořice

K přípravě jablečného čaje vám stačí jen slupky z jablka. Slupky pak můžete provařit se skořicí a osladit buď cukrem, nebo po vychladnutí medem. Z koření můžete použít i hřebíček. Vždy záleží na chuti každého. Hřebíček můžete přidat i do černého čaje nebo to můžete udělat naopak. Nejdříve povařte hřebíček a teprve do něj přidejte černý čaj.

Zázvoru s mírou

„Doporučuje se nepřekročit 4 gramy čerstvého zázvoru denně u dospělého člověka. Nedoporučuje se, aby zázvor jedly nebo pily malé děti do tří let, těhotné a kojící ženy. Ale zdravému člověkovi zázvor pomáhá, posiluje imunitu, obsahuje taky plno vitamínů a minerálů,“ říká Iva Pařízková.

Spustit audio