Brit je moc hodný kříženec ohaře. Na nového pána čeká v jihlavském útulku

13. červenec 2021

Psí útulky si dovolenou brát nemohou, protože i teď v létě přicházejí noví žadatelé o azyl. Zařízení v Pístově u Jihlavy přijalo před třemi týdny křížence Brita.

Brit je sice větší pes, ale povahu má velmi kamarádskou. „Je to pravděpodobně kříženec ohaře a možná německé dogy,“ odhaduje vedoucí jihlavského útulku Kateřina Škarková.

Brit váží asi 40 kilogramů a je mu přibližně šest let. Do útulku ho přivezl majitel, který si ho z tohoto zařízení bral v roce 2017. „Z rodinných důvodů ho už nemůže mít,“ vysvětluje ošetřovatelka s tím, že Brit nedostal skoro žádnou výchovu, a je třeba se mu v tomto směru věnovat, nastavit pravidla, ideálně využít služeb nějakého cvičiště.

Geny ohaře Brita předurčují i ke sportování

Brit je zdravý, velmi živý, ale i mazlivý pes. Jeho geny ohaře ho předurčují k intenzivnímu pohybu. „Hodil by se i k nějakému sportu,“ říká Kateřina Škarková s tím, že to může být například běh u koloběžky nebo canicross. Stačí ale i intenzivní procházky nebo plavání.

Pro svou aktivitu, sílu a velikost by se proto pes nehodil k méně pohyblivým seniorům, ani k dětem, které by mohl neúmyslně povalit. „Ideální by byl domek se zahradou a vyšším plotem,“ dodává ošetřovatelka.

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.