Bolka Polívku už máme, chystáme se na Gotta

2. září 2015

Hosty pátečního Tandemu byli Jaroslava Bačáková, klientka Domova důchodců Onšov, a ředitel domova Václav Jaroš. Společně vyprávěli o tom, jak se v rámci Univerzity třetího věku nadchli pro fotografování. A kdo jim stojí modelem? Známí herci.

Projekt se totiž jmenuje „Vstupte mezi celebrity“. Václav Jaroš vzpomíná, jaký byl původní plán: „Říkali jsme si, že se naučíme fotit, a pak vyfotografujeme kytičky, okolí domova, a až pak nás napadlo, že bychom mohli vyfotit celebrity. Prvním byl Varhan Orchestrovič.“

Známé osobnosti, které fotografové z Onšova osloví, většinou s fotografováním souhlasí, jen mají málo času. A tak musí klienti onšovského domova pro seniory za nimi. Byli např. v Činoherním klubu. Herce fotografují, když je čas, před představením, po představení, v šatně, na jevišti…

„Mým prvním objektem pro focení byl Bolek Polívka. A koho bych chtěla ještě zvěčnit? Mluvili jsme o zpěvácích, tak třeba Karla Gotta? Např. s dcerami, nebo u malířského plátna,“ sní o dalších snímcích paní Jaruška. A vzhledem k tomu, že je pan ředitel v kontaktu s dámou, která se stará o hlas „božského Káji“, nejsou to sny nesplnitelné.

Z fotografií celebrit už brzy sestaví v Onšově prodejní putovní výstavu, jejíž výtěžek použijí na nákup elektrického vozíčku.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.