Betonovou budovu vytiskla 3D tiskárna. Tvary se architekti inspirovali v přírodě a u starých mistrů, jako byl Santini nebo Gaudí

Zvláštní zvlněná stavba z betonu upoutá v příštích několika měsících pohled návštěvníků zámku ve Žďáře nad Sázavou. Na prostranství před zámkem stojí menší betonový pavilon, který vznikl na 3D tiskárně.

Stavba je průchozí, a tak si ji každý může prohlédnout zblízka.

„Tenhleten objekt vznikl minulý rok a my jsme chtěli ukázat jeho možnosti. Většinou tyto drobnější architektury se testují na takzvaných pavilonech, což je jednoduchá stavba v krajině a díky tomu může být každá ta stěna jiné tvary,“ říká architekt Jiří Vítek ze žďárské firmy ICE Industrial Services uvnitř průchozího pavilonu.

Aby bylo beton možno vrstvit na sebe při rychlém tisku, je nutné, aby současně rychle tuhnul. „Vyvinuli jsme vlastní materiál, který má základ v normálním betonu, ale přidáváme tam aditiva a díky tomu zrychlíme to tuhnutí,“ vysvětluje architekt.

V původně automatizační firmě, která denně používá linky a roboty, zkusili přidat obrovské robotické rameno ke 3D tiskárně. To umožnilo poměrně rychlý tisk: „Je to rychlejší než ty malé plastové tiskárny, které posluchači znají. Toto 200 milimetrů za vteřinu, ale už jsme testovali i 500 mm za vteřinu a chceme zkusit i rychlejší tisk,“ usmívá se Jiří Vítek.

Kristýna Uhrová je autorkou podlahy, která je inspirovaná strategií podmořských korálů: „Tímto podobným způsobem oni rostou. Ty zvlněné tvary má pavilon proto, že jsme si chtěli vyzkoušet různé věci, ale má to i různé praktické důvody. Jednak je tu dobrá akustika, ale ty kapsy ve stěnách, které jsou duté, se dají využít pro technické zabezpečení budov, jako je voda a podobně,“ uvádí k pavilonu.

Může tato technologie změnit budoucnost stavebnictví? „To je náš cíl. Právě proto děláme tiskárnu, obsluhu, software i materiál dostupný, aby to mohly využít i další firmy. Umíme i rovné stěny,“ směje se Jiří. „Ale třeba toto žebrování používali i Gaudí nebo Santini, takže tu je i odkaz ke starým mistrům," dodává u stavby nazvané "Pavilon ICE", která bude k vidění před žďárským zámkem do letošního listopadu.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.