Barva, bublinky a mírná sedlina jsou znaky kvalitního burčáku

12. září 2016
Dobré odpoledne

Na stáncích se už začal objevovat burčák. A díky pondělní poradně Regionu už budete vědět, jak se nenachytat a koupit jen ten poctivý. Pár rad přinesl majitel Vinařství Sádek Lubomír Lampíř, které je zároveň jediné na Vysočině.

Letošní září je extrémně teplé a v posledních dnech padají teplotní rekordy. To pro prodej burčáku nejsou právě vhodné podmínky. Teplo urychluje kvašení a burčák může lidově řečeno rychleji přejít. To se týká hlavně prodeje ve venkovních stáncích.

Sledujte barvu, bublinky a zkusit můžete i vůni

Správný burčák z bílých hroznů by měl být nažloutlý po odrůdě. „Měl by jemně prskat, to znamená, že by se tam měly vytvářet jemné bublinky a měl by být odkalený,“ říká host. Mírná sedlina je normální. Správný burčák podle vůně pozná laik jen obtížně. Typické jsou jemné kvasné tóny a cítit bychom měli i odrůdu vína, ze které mok pochází.

Nekvalitní burčák poznáte už podle barvy

„Prvně by nás měla varovat barva. Neměla by být nahnědlá. Nahnědlá barva bývá po jablkách. Nazývá se to kyselina hydroxyskořicová a ta hnědne. Když si ukousnete jablka, necháte ho chvilku být, tak je to okamžitě hnědé. Neměly by tam být příměsi, kaly, neměl by být hořký,“ popisuje host. V suchých ročnících se ale mírně hořká chuť vyskytovat může. Naopak by burčák neměl být přeslazený.

Bublinky v burčáku jsou správný signál

„Je to dobře, je to ten správný signál. Jeden z ukazatelů kvality burčáku je kysličník uhličitý, který vzniká při fermentaci z hroznového cukru na alkohol,“ vysvětluje host. Na dně láhve nebo skleničky se může objevit sedlina. Té se neobávejte. I to je přirozená součást tohoto lahodného nápoje.

Spustit audio